Sīkās pirkstu motorikas attīstības uzdevumi pogāšanas prasmju veicināšanai 3–4 gadus veciem bērniem - Porgaile, Paula (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba nosaukums: ‘‘Sīkās pirkstu motorikas attīstības uzdevumi pogāšanas prasmju veicināšanai 3–4 gadus veciem bērniem’’. Darba autore: Paula Porgaile Kvalifikācijas darba vadītāja: Dr. psych. Guna Svence Darba apjoms: 37lpp, 13 attēli, 5 tabulas, 27 literatūras un citi avoti, 1 pielikums. Pētījuma mērķis: Izstrādāt uzdevumus, lai veicinātu pogāšanas prasmju attīstību 3-4 gadus veciem bērniem. Pētījuma jautājums: Kā uzlabojās bērna pogāšanas prasmes pēc veiktajiem uzdevumiem? Darbs sastāv no divām nodaļām. Pirmā nodaļa sniedz teorētisku ieskatu sīkās motorikas attīstībā. Tiek aplūkoti grafomotorisko prasmju attīstības posmi, iespējamie traucējumi un diagnostikas metodes, kā arī efektīvas pedagoģiskās pieejas motorikas attīstības veicināšanai. Tiek apskatīti dažādi uzdevumi, kas var veicināt pogāšanas prasmju attīstību. Otrā nodaļa sniedz pārskatu par veiktā pētījuma praktisko daļu, kur tika izpētīta sīkās pirkstu motorikas attīstības uzdevumi, pogāšanas prasmju veicināšanai 3–4 gadus veciem bērniem. Šajā nodaļā aprakstīta pētījuma norise, tai skaitā izmantotie uzdevumi, kas tika piedāvāti bērniem, kas tika izmantotas datu vākšanai un bērnu attīstības novērošanai. Tika analizēti iegūtie rezultāti, salīdzinot bērnu prasmes pirms un pēc uzdevumu veikšanas. Nodaļā tiek izdarīti secinājumi par pogāšanas prasmju veicināšanu un attīstību. Atslēgas vārdi: sīkā motorika, pogāšana, 3 – 4 gadus veci bērni, sīkā pirkstu muskulatūra.

Qualification work title: "Fine motor development tasks for 3-4 year old children to promote buttoning skills" Author: Paula Porgaile Supervisor: Dr. psych Guna Svence Scope of work: 37 pages, 13 images, 5 tables, 27 literature and other sources, 1 appendix. Objective of the Paper: To develop tasks to promote the development of buttoning skills in 3 - 4 year old children. Research Question: How did the child's button-picking skills improve after completing the tasks? The work consists of two chapters. The first chapter provides a theoretical insight into the development of fine motor skills. The stages of development of graphomotor skills, possible disorders and diagnostic methods are discussed, as well as effective pedagogical approaches to promoting the development of motor skills. Various tasks that can promote the development of buttoning skills are discussed. The second chapter provides an overview of the practical part of the research, where tasks for the development of fine finger motor skills were investigated, to promote buttoning skills in 3-4 year old children. This chapter describes the course of the research, including the tasks used, which were offered to children, which were used to collect data and observe the development of children. The results obtained were analyzed by comparing children's skills before and after performing the tasks. The chapter draws conclusions about the promotion and development of buttoning skills. Keywords: fine motor skills, buttoning, 3–4 year old children, small finger muscles.
Fine motor development tasks for 3-4 year old children to promote buttoning skills
Keywords: Izglītības zinātnes; sīkā motorika; pogāšana; 3 – 4 gadus veci bērni; sīkā pirkstu muskulatūra