Optical non-invasive estimation and mapping skin bilirubin, hemoglobin and water - Saknīte, Inga (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbā izstrādātas un eksperimentāli/klīniski aprobētas metodes in vivo ādas parametru novērtēšanai un kartēšanai. Redzamās gaismas spektra diapazonā (400–700 nm) eksperimentāli aprobētas jaunas metodes ādas bilirubīna un hemoglobīna noteikšanai un kartēšanai, kā arī noteikts šo vielu sadalījums ādas hematomās, pielietojot hiperspektrālās un RGB attēlošanas metodes. Izstrādāta un klīniski aprobēta jauna metode eritēmas indeksa izvērtēšanai, pielietojot RGB attēlošanas metodi. 50 rozācijas pacientiem tika veikti 500 mērījumi, un rezultāti salīdzināti ar sertificēta dermatologa vizuālo novērtējumu, kā arī ar komerciālu punkta mērījumu ierīci. Pielietojot atstarotās gaismas spektroskopiju un attēlošanu tuvajā infrasarkanajā spektra diapazonā (900–1700 nm), izstrādātas un eksperimentāli aprobētas metodes in vivo ādas mitruma noteikšanai.

Methods for in vivo estimation and mapping of skin parameters have been developed and validated experimentally and clinically. In the visible spectral range (400–700 nm), new approaches for estimation and mapping of skin bilirubin and hemoglobin content and distribution changes over time in bruises by hyperspectral imaging and RGB imaging have been experimentally validated. A new approach for erythema index estimation by RGB imaging has been proposed and clinically validated; 500 measurements on 50 rosacea patients were analyzed and compared with clinician’s visual assessment, as well as with a commonly used point-measurement device. In the near-infrared spectral range (900–1700 nm), methods for in vivo determination of skin hydration by reflectance spectroscopy and imaging have been developed and experimentally validated.
Ādas bilirubīna, hemoglobīna un ūdens optiska neinvazīva noteikšana un kartēšana
Keywords: Fizika; Medicīniskā fizika; Medical physics