Ieslodzīto personu resocializācija atkarību mazināšanas programmā, tās attīstības tendeces un personas integrācija sabiedrībā pēc soda izciešanas - Bergmane, Diāna (Latvijas Universitāte, 2021)
Neskatoties uz to, ka Latvijas penitenciāro sistēmu, kopš 2016. gada ir papildinājis jauns resocializācijas centrs atkarīgām personām, kurš nodrošina iespēju uzņemt līdz 200 notiesātajiem vienlaikus, vēljoprojām novērojama zema to iesaiste kādā no centra piedāvātajām apakšprogrammām. Latvijā, raugoties no valsts normatīvo aktu sistēmas, notiesāto personu iesaiste resocializācijas pasākumos ir brīvprātīga. Ņemot vērā iepriekšminēto, valsts maksimāli efektīvi nespēj izmantot ieguldītos līdzekļus, kas nākotnē spētu samazināt recidīva (ar recidīvu domāts, jebkurš jauns, tīši izdarīts noziedzīgs nodarījums) vidū, kas ieslodzījumā nonāk atkārtoti. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt notiesāto personu sociālās rehabilitācijas līdzekli – resocializāciju atkarību mazināšanas programmu, tādejādi izstrādājot likumprojekta grozījumus Latvijas Sodu izpildes kodeksā, ar mērķi ieviest šāda veida rehabilitāciju, kā obligātu. Lai sasniegtu mērķi tika veikts juridiskās un cita veida literatūras apkopojums, definēts resocializācijas jēdziens, analizēta gan Latvijas, gan ārvalstu pieredze resocializācijas programmu izmantošanā darbā ar ieslodzītām personām, kā arī veikts apkopojums par Latvijā nesen ieviestu resocializācijas programmu personām, kas atkarīgas no alkohola, narkotiskajām vai psihotropajām vielām. Papildus tika analizēta notiesāto personu obligāta resocializācijas ieviešanu, no cilvēktiesību viedokļa. Pētījuma rezultātus var izmantot, lai nākotnē veiktu izmaiņas likumdošanā un atkarīgo personu iesaiste savas atkarības mazināšanā būtu obligāts pasākums, laika posmā, kad tā izcieš sodu par pastrādāto noziedzīgo nodarījumu. Atslēgas vārdi: resocializācija, atkarīgās personas, atkarību mazināšanas programma, Ieslodzījuma vietu pārvaldes Atkarīgo centrs, penitenciārā sistēma. Darba apjoms un struktūra: bakalaura darbu veido ievads, četras nodaļas, kopsavilkums, izmantotās literatūras avotu saraksts un pielikumi.

Even though the Latvian penitentiary system has been supplemented by a new resocialization centre for addicts since 2016 which provides an opportunity to receive up to 200 convicts at a time, involvement of these persons in one of the sub-programs offered by the centre is still low. In Latvia, the involvement of convicted persons is voluntary in resocialization activities from the point of view of the system of state regulatory documents. Considering the information mentioned above, the state is not able to use the invested funds as effectively as possible in order to be able to reduce recidivism (any new, intentionally committed criminal offense) in future for persons who are re-imprisoned. The aim of the bachelor's thesis is to study the means of social rehabilitation of convicted persons – resocialization addiction reduction program – thus developing amendments to the Latvian Penitentiary Code with the aim to introduce this type of rehabilitation as mandatory. To achieve the goal, a collection of legal and other literature was analysed, the concept of resocialization was defined, both Latvian and foreign experience in using resocialization programs in work with prisoners was analysed as well as summary was developed about the recent resocialization program for people with alcohol, drug or psychotropic substances addictions in Latvia. In addition, introduction of mandatory resocialization of convicted persons was analysed from the point of view of human rights. The results of the research can be used to make future changes in legal acts and to make the involvement of addicts in reducing their addiction a mandatory measure during the period when they are serving a sentence for a criminal offense. Keywords: resocialization, addicts, addiction reduction program, Prison Administration Addiction Centre, penitentiary system. Scope and structure of the work: the bachelor's thesis consists of an introduction, three chapters, conclusions, list of literature and sources used, annexes.
Bakalaura darbs
Keywords: Juridiskā zinātne; resocializācija; atkarīgās personas; atkarību mazināšanas programma; Ieslodzījuma vietu pārvaldes Atkarīgo centrs; penitenciārā sistēma.