Francijas loma Latvijas ārpolitikā, 1921.-1933.gads - Bražūne, Alda (Latvijas Universitāte, 2012)
ANOTĀCIJA Promocijas darbs “Francijas loma Latvijas ārpolitikā, 1921-1933” ir izstrādāts Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes Latvijas un Austrumeiropas jauno un jaunāko laiku vēstures katedrā 2011.gadā. Autore: Alda Bražūne. Zinātniskais vadītājs: LU profesors, Dr.hist. Aivars Stranga. Promocijas darbs sastāv no ievada, avotu un literatūras apskata, piecām nodaļām, nobeiguma, avotu un literatūras saraksta un personu rādītāja. 1.nodaļā sniegts īss ieskats Versaļas – Rīgas sistēmā un apskatītas Latvijas – Francijas attiecības 1919. un 1920.gadā. 2.nodaļā tiek analizēta Francijas - Latvijas diplomātisko attiecību izveidošanās (de iure atzinuma iegūšana) un apskatīts Latvijas sūtniecības Francijā darbības sākums (no 1920.gada beigām līdz aptuveni 1922.gada sākumam). 3.nodaļā tiek apskatīta Francijas loma Latvijas ārpolitikā divdesmito gadu pirmajā pusē (Baltijas valstu savienības izveides mēģinājumi, Francijas – Padomju Krievijas attiecību iespaids uz Latvijas ārpolitiku, kara parādu jautājums). 4.nodaļā tiek analizētas Francijas – Latvijas attiecības 20.gadu otrajā pusē (Latvijas – Francijas attiecības Ženēvas protokola un Lokarno līgumu izstrādes laikā, Francijas attieksme pret PSRS piedāvātajiem neuzbrukšanas līgumiem u.c.). 5.nodaļā tiek pētīta Francijas loma Latvijas ārpolitikā 30.gadu sākumā (Latvijas attieksme pret Francijas ārpolitiku un Francijas attiecību ar Austrumeiropas valstīm ietekme uz Latvijas ārpolitiku). Atslēgas vārdi: Latvijas – Francijas politiskās attiecības, Latvijas ārpolitika, Francijas diplomātija, Latvijas sūtniecība Parīzē.

ANNOTATION Dissertation „The role of France in the foreign policy of Latvia, 1921-1933” has been written at the University of Latvia, Faculty of History and Philosophy, Department of Modern and Recent history of Latvia and Central Europe in 2011. Author: Alda Brazune. Mentor: Professor Aivars Stranga, PhD. The dissertation is composed of an introduction, review of sources and bibliography, five chapters, conclusion, index of sources and literature and name index. Chapter 1 provides an insight Versailles-Riga system and Latvian-French relations in 1919-1920. Chapter 2 analyzes the establishment of Latvian-French diplomatic relations (obtaining de iure recognition) and characterizes the foundation of the embassy in Paris. Chapter 3 describes the role of France in the Foreign policy of Latvia in the first part of the 1920s (attempt to establish the Baltic Entente, the influence of French-Soviet Russia relations on the foreign policy of Latvia, war debts etc.). Chapter 4 is devoted to the analysis of the role of France in the foreign policy of Latvia in the late 1920s (relations between France and Latvia while working out the Geneva protocol and Locarno treaties, the attitude of France to the non-aggression pacts offered by the USSR etc.). Chapter 5 investigates the relations between France and Latvia in the early 1930s (Latvian attitude to French foreign policy and the influence of French relations with Eastern European countries to the foreign policy of Latvia). Keywords: Latvian-French political relations, Latvian foreign policy, French diplomacy in Eastern Europe, Latvian embassy in Paris.
The role of France in the foreign policy of Latvia, 1921-1933
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Vēsture; Vēsture, filozofija