1.5 līdz 3 gadīgo bērnu adaptācījas sekmēšana ar pirkstiņrotaļu palīdzību - Vaitkēviča-Jegorova, Agnese (Latvijas Universitāte, 2024)
Agneses Vaitkēvičas-Jegorovas kvalifikācijas darbs pirmsskolas pedagoģijas apakšnozarē “1.5-3 gadīgo bērnu adaptācijas sekmēšana ar pirkstiņrotaļu palīdzību” izstrādāts Latvijas Universitātes, Dr.paed., Ievas Margevičas-Grinbergas vadībā, 2023. gadā. Darba autore kā pētījuma objektu izvēlējusies pirkstiņrotaļas adaptācijas periodā pirmsskolā. Kvalifikācijas darbam, autore izvirzīja mērķi izpētīt 1.5-3 gadus vecu bērnu adaptācijas sekmēšanu ar pirkstiņrotaļām. Lai to varētu izdarīt, tika izvirzīts jautājums: vai 1.5-3 gadus vecu bērnu adaptācija pirmsskolas izglītībā tiek sekmēta ar pirkstiņrotaļu palīdzību, ja pedagogs mērķtiecīgi adaptācijas periodā izvēlas pirkstiņrotaļas, atbilstoši bērna attīstības likumsakarībām, ja bērns ir ieinteresēts iesaistīties pedagoga piedāvātajās pirkstiņrotaļās dienas ritā. Kvalifikācijas darba pētījuma uzdevumi bija analizēt pedagoģijas un psiholoģijas zinātnieku atziņas par 1.5-3 gadus vecu bērnu attīstību, adaptācijas posmu pirmsskolas izglītības iestādē un pirkstiņrotaļu ietekmi uz bērna pielāgošanos jaunai videi, noteikt vērtēšanas kritērijus 1.5-3 gadus vecu bērnu prasmju attīstībai, kas ietekmē adaptācijas sekmīgumu. Lai varētu realizēt izvirzītos uzdevumus, tika izmantotas šādas pētījuma metodes- teorētiskā ( literatūras analīze), empīriskā metode (novērošana, datu analīze, pārrunas, pedagoģiskā izmēģinājumdarbība). Pētījuma bāze: Rīgas X pirmsskolas izglītības iestādes, 16 bērni 1.5-3 gadu vecumā. Pētījums tika veikts no 2023.gada 1.septembra līdz 24.novembrim. Kvalifikācijas darba struktūru veido 2 nodaļas, secinājumi, literatūras saraksts, pielikumi. Teorētiskā un empīriskā pētījuma gūto atziņu rezultāti tika apkopoti 7 tabulās un 6 attēlos.

Agnes Vaitkēvičas-Jegorov's qualification thesis in the sub-field of preschool pedagogy "Promoting the adaptation of 1.5-3-year-old children with the help of finger toys" was developed by the University of Latvia, Dr.paed. Under the leadership of Ieva Margeviča-Grinberga, in 2023. The author of the paper has chosen finger toys during the adaptation period in preschool as the research object. For the qualification work, the author set a goal to study the promotion of adaptation of 1.5-3-year-old children with finger toys. In order to do this, a question was put forward: the adaptation of 1.5-3-year-old children in preschool education is facilitated with the help of finger toys, if the pedagogue purposefully chooses finger toys during the adaptation period, according to the regularities of the child's development, if the child is interested in engaging in the finger toys offered by the educator during the day. The tasks of the qualification research were to analyze the knowledge of pedagogy and psychology scientists about the development of 1.5-3-year-old children, the adaptation stage in a preschool educational institution and the effect of finger toys on the child's adaptation to a new environment, to determine evaluation criteria for the development of skills of 1.5-3-year-old children that affect the success of adaptation. In order to be able to realize the set tasks, the following research methods were used - theoretical (analysis of literature), empirical method (observation, data analysis, discussions, pedagogical trial activity). Research basis: Riga X preschool educational institutions, 16 children aged 1.5-3 years. The study was conducted from September 1 to November 24, 2023. The structure of the qualification work consists of 2 chapters, conclusions, bibliography and appendices. The results of the theoretical and empirical research were summarized in 7 tables and 6 figures.
1.5 to 3-year-old children adapt facilitation with the help of finger games
Keywords: Izglītības zinātnes; adaptācija; pirmsskolas izglītība; pirkstiņrotaļa; .