Nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu aprites salīdzinājums aptiekā 2018. un 2021.gadā - Vestmane, Madara (Latvijas Universitāte, 2022)
Nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi ir vieni no patērētākajiem medikamentiem pasaulē, taču to lietošanā pastāv riski, kas saistīti ar nelabvēlīgām blakusparādībām, zāļu mijiedarbībām un kontrindikācijām. Bieži vien šie riski rodas sabiedrības neinformētības dēļ saistībā ar nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu lietošanu. Darba mērķis: Noskaidrot, vai pēdējo gadu laikā ir palielinājies nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu patēriņš, ņemot vērā Covid-19 infekcijas izplatības periodu; noskaidrot vai aptiekā strādājošie farmācijas speciālisti informē aptiekas klientus par nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu pareizu lietošanu un riskiem; noskaidrot nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu patērētāju lietošanas paradumus. Materiāli un metodes: Tika veiktas un analizētas nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu patērētāju aptaujas un aptiekās strādājošu farmācijas speciālistu aptaujas. Lai noskaidrotu aprites izmaiņas, tika veikta noteiktas aptiekas nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu aprites analīze. Rezultāti: Pētījumā piedalījās 124 nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu patērētāji un 97 farmaceiti un farmaceitu asistenti, kā arī tika veikta noteiktas aptiekas nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu aprite 2018. gadā un 2021. gadā. Lielākā daļa farmācijas speciālistu (88%), kuri piedalījās pētījumā, izsniedzot nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus aptiekā, informē aptiekas klientus par šo medikamentu pareizu lietošanu un iespējamām blakusparādībām. Savukārt lielākā daļa nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu patērētāju norādīja, ka farmaceiti aptiekās neinformē par iespējamām blakusparādībām (86%), bet informē par pareizu nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu lietošanu (73%). Farmācijas speciālistu veiktās aptaujas datu analīzes rezultāti liecināja, ka lielākā daļa speciālistu (62%), gadījumā, ja iesaka aptiekas klientam iegādāties nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus, noskaidro vai pircējam nav kontrindikācijas lietošanā. Lai noskaidrotu kādi ir nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu patērētāju lietošanas paradumi, tika uzdoti vairāki jautājumi saistībā ar lietošanas biežumu, izvēles medikamentiem, kā arī par blakusparādību simptomu sastopamību. Nedaudz vairāk kā puse respondentu (53%) norādīja, ka lieto šos medikamentus vismaz reizi mēnesī ar sadalījuma atšķirībām. Starp respondentiem, kā biežākais lietošanas iemesls, ir sāpju simptomi (66%). Sāpju gadījumā lielākā daļa respondentu (75%) norādīja, ka lieto ibuprofēnu, savukārt paaugstinātas temperatūras gadījumā respondenti izvēlas lietot pretsāpju līdzekli paracetamolu. Ņemot vērā, ka Covid-19 infekcijas izplatību pēdējo gadu laikā, tika noskaidrots, vai respondentiem ir palielinājusies interese par šiem medikamentiem un iegādāšanās biežums. Dati atklāja, ka lielākajai daļai respondentu nav palielinājusies interese par nesteroīdajiem pretiekaisuma līdzekļiem Covid-19 infekcijas periodā (84%) un iegādāšanās biežums (64%).

Non-steroidal anti-inflammatory drugs are among the most widely used drugs in the world, but there are risks associated with adverse effects, drug interactions and contraindications. Often, these risks are associated with public lack of knowledge about the use of non-steroidal anti-inflammatory drugs. Aim of the work: To find out whether the consumption of non-steroidal anti-inflammatory drugs has increased in recent years, taking into account the period of spread of Covid-19 infection; to ascertain whether the pharmacy specialists working in the pharmacy inform the pharmacy customers about the correct use and risks of non-steroidal anti-inflammatory drugs; to find out the use habits of consumers of non-steroidal anti-inflammatory drugs. Materials and methods: Surveys of non-steroidal anti-inflammatory drug consumers and pharmacists that are working in pharmacies were conducted and analyzed. In order to find out the changes in the circulation, the analysis of the circulation of non-steroidal anti-inflammatory drugs in a certain pharmacy was performed. Results: 124 non-steroidal anti-inflammatory drug consumers and 97 pharmacists and pharmacist assistants participated in the study, as well as the circulation of non-steroidal anti-inflammatory drugs in a certain pharmacy in 2018 and 2021 was analyzed. The majority of pharmacists (88%) who participated in the study, when dispensing non-steroidal anti-inflammatory drugs in a pharmacy, inform pharmacy customers about the correct use of these drugs and possible adverse effects. On the other hand, the majority of non-steroidal anti-inflammatory drug consumers indicated that pharmacists do not inform them about possible adverse effects (86%), but do inform about the correct use of non-steroidal anti-inflammatory drugs (73%). The results of the analysis of the survey data conducted by pharmacists showed that the majority of specialists (62%), if they recommend a pharmacy customer to buy non-steroidal anti-inflammatory drugs, find out whether the buyer has contraindications. A number of questions were asked about the frequency of use of non-steroidal anti-inflammatory drugs, the choice of medication, and the incidence of adverse effects. Slightly more than half of the respondents (53%) indicated that they take this medication at least once a month with differences in distribution. Among the respondents, the most common reason for use is pain (66%). In the case of pain, the majority of respondents (75%) indicated that they use ibuprofen, however to reduce fever, respondents choose to use the antipyretic and analgesic- paracetamol. Given the prevalence of Covid-19 infection in recent years, it was examined whether respondents have increased interest in these drugs and the frequency of purchases. The data revealed that the majority of respondents had no increased interest in the non-steroidal anti-inflammatory drugs during the period of Covid-19 infection (84%) and purchase frequency (64%).
Comparison of the circulation of non-steroidal anti-inflammatory drugs in pharmacy in 2018 and 2021
Keywords: Farmācija; NPL; Nelabvēlīga ietekme; Kontrindikācijas; Risks; Pareiza lietošana