Kvalitatīvu mājokļu pieejamība Latvijā - Ozola, Māra (Latvijas Universitāte, 2007)
Dzīvojamās mājas Latvijā ir kritiskā stāvoklī, nekvalitatīvo ēku nepietiekama apsaimniekošana 60 gadu garumā ir radījusi ekonomisku, sociālu un apkārtējās vides risku. Šobrīd valstī netiek veikta sistemātiska dzīvojamā fonda analīze un novērtējums, nav izstrādāta pietiekoša normatīvo aktu bāze, kas noteiktu māju pārvaldnieku un dzīvokļu īpašnieku tiesības, pienākumus un atbildību mājokļu uzturēšanas jomā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot kā apsaimniekošana ietekmē dzīvojamo māju tehnisko un energo stāvokli un kā pagarināt ēku ekspluatācijas laiku. Pētījumā secināts, ka nepievēršot pietiekamu uzmanību mājokļu kvalitātes problēmām, lielākā daļa Latvijas dzīvojamā fonda pēc 30 gadiem būs pirmsavārijas vai avārijas stāvoklī. Pētījumā sniegti priekšlikumi, kādas darbības valstī būtu jāveic, lai nodrošinātu kvalitatīvu mājokļu pieejamību.

Residential houses in Latvia are in a critical state. 60 years of inadequate maintenance of these low-grade buildings have brought about economic, social and environmental risks. For the time being, systematic analysis and evaluation of the residential fund have not been made; sufficient legislative basis defining the rights, duties and responsibilities of the housing managers and owners has not been worked out yet. The goal of this research is to find out the influence of maintenance upon the technical and energy efficiency state of the buildings and the possibilities of prolonging the operational state of the buildings. The research brings to conclusions that in case of not paying adequate attention for the housing quality issues, in 30 years the greatest part of the residential stock of Latvia will face pre-emergency or emergency state. As a result of the research, proposals are given for the activities to be carried out on the national level in order to provide for accessibility of qualitative housing.
ACCESSIBILITY OF QUALITATIVE HOUSING IN LATVIA
Keywords: Vadībzinātne