Volumetriskā ekrāna gaišuma uztvere - Muravjova, Veronika (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 32 lappusēm. Tas satur 9 attēlus, 3 tabulas, 51 atsauci uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija raksturot gaišuma uztveri redzes stimuliem uz dažādām volumetriskā ekrāna plaknēm. Pētījumā piedalījās 15 dalībnieki vecumā no 20 līdz 25 gadiem. Redzes stimuli tika demonstrēti uz diviem ekrāniem – volumetriskā ekrāna un šķidro kristālu ekrāna. Psihofizikālā testa laikā tika noteikta vismazākā atšķirība abu redzes stimulu gaismas intensitātē, pie kuras dalībnieki uzskatīja stimulus par vienādi gaišiem uz abiem ekrāniem. Iegūtie rezultāti būtiski atšķīrās indivīdu starpā, tomēr vidējās gaišuma uztveres sliekšņa vērtības nebija atšķirīgas, kad vienāda spožuma redzes stimuli bija demonstrēti uz dažādām volumetriskā ekrāna plaknēm.

Bachelor's thesis has been written in Latvian on 32 pages. It contains 9 pictures, 3 tables and 51 references to literature sources. The purpose of the thesis was to characterize the light perception of achromatic impulses on different planes of volumetric screen. 15 participants took part in the experiment, their ages ranged from 20 to 25 years old. Visual stimuli were presented on two displays – the volumetric display and the liquid crystal display. During the psychophysical test, the minimal difference between brightness of visual stimuli, which participants recognized as equally bright on both displays, was determined. The obtained results showed that the threshold differed significantly among individuals. However, the average threshold of brightness perception did not differ when the equal luminance visual stimuli were demonstrated on different planes of volumetric display.
Brightness perception for the volumetric display
Keywords: Fizika; gaišums; spožums; volumetriskais ekrāns; psihofizikālā metode