Bezdarbs un tā analīze Latvijā - Melbergs, Ralfs (Latvijas Universitāte, 2011)
Mūsdienās bezdarbs ir viena no svarīgākajām ekonomiskajām problēmām Latvijā. Bezdarba problēma ir ļoti aktuāla, jo valstī pastāv augsts bezdarba līmenis, kas bremzē ekonomikas attīstību. Darba mērķis ir izpētīt bezdarba līmeņa dinamiku Latvijā pēdējos gados dažādās iedzīvotāju grupās, noskaidrot bezdarba līmeni ietekmējošos faktorus, izstrādāt priekšlikumus bezdarba samazināšanai. Darbs sastāv no trim nodaļām. Pirmajā nodaļā ir aprakstīta bezdarba teorētiskā veidošanās un tā veidi. Otrajā nodaļā ir analizēta Latvijas bezdarba statistika dažādās iedzīvotāju grupās, un trešajā nodaļā ar ekonometrisko modeļa palīdzību ir analizēts bezdarbs Latvijā dažādu faktoru ietekmē. Pētījuma iegūtie rezultāti apstiprina, ka bezdarbs Latvijā ir ievērojami pieaudzis ekonomiskās krīzes ietekmē. Tāpat iegūtie rezultāti liecina, ka bezdarba samazināšanos var izraisīt reālā IKP pieaugums, savukārt reālās vidējās algas un reālo procentu likmju pieauguma ietekmē pieaug arī bezdarba līmenis. Atslēgvārdi: bezdarbs, bezdarba līmenis, bezdarba veidi, Latvija.

Nowadays unemployment is one of the most important economic problems in Latvia. Unemployment problem is very actual because Latvia has a high unemployment rate, which slows down economic development. The aim of this work is to explore unemployment rate dynamics in Latvia in recent years by different groups of people, to determine which factors influence unemployment and to develop propositions for reduction of unemployment. The work consists of three chapters. First chapter includes description of theoretical formation of unemployment and description of unemployment types. Second chapter includes analysis of unemployment statistics by different citizen groups in Latvia and third chapter includes an economic analysis of unemployment with econometric models. The main results in the research confirm that unemployment has grown significantly in the period of economic crisis. Also results indicate that the real GDP growth can decrease unemployment, while growth of real average wage and the real interest rate growth can increase unemployment level. Keywords: unemployment, unemployment rate, types of unemployment, Latvia.
Unemployment and its analysis in Latvia
Keywords: Ekonomika