Farmaceitisko vielu plūsmas izpēte Latvijā un to potenciālā ietekme uz vidi - Vasiļjeva, Karīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Medikamentu pieprasījums un lietošanas apjoms palielinās ik gadu, pieaugot populācijai, dzīves līmenim un ekonomikai, īpaši jaunattīstības valstīs, kur biežāk arī ir novērota mazāk attīstīta atkritumu saimniekošana, tai skaitā medikamentu. Medikamenti ir mikro piesārņotāji, kas nonākot vidē spēj radīt manāmas sekas. Bakalaura darba mērķis bija apskatīt medikamentu nonākšanas veidus un sekas vidē, kā arī uzzināt Latvijas patērētāju paradumus un attieksmi pret nederīgu medikamentu pareizu atbrīvošanos. Iegūtie dati liecina, ka lielākajai daļai respondentu mājsaimniecībās atrodas neizlietoti, nederīgi medikamenti un visbiežāk no tiem izvēlas atbrīvoties izmantojot sadzīves atkritumus.

The demand and use for drugs are increasing every year as the population, living standards and economy increase, especially it is more common in developing countries, where is less developed waste management, including medical waste. Drugs are micro-pollutants that can have noticeable effects when released into the environment. The aim of the bachelor's thesis was to look at the ways and consequences of the release of drugs into the environment, as well as to find out the habits of Latvian consumers and their attitude towards the proper disposal of unused medicines. The obtained data show that the majority of respondents have unused medicines in their households and most often choose to dispose of them using household waste.
Research of the flow of pharmaceutical substances in Latvia and their potential impact on the environment
Keywords: Farmācija; Medikamenti; Zāļu aktīvās vielas; Atkritumi; Toksicitāte