Neiegūtās peļņas atlīdzināšana kā tiesību aizsardzības līdzeklis publisko iepirkumu lietās - Muča, Ralfs (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba “Neiegūtās peļņas atlīdzināšana kā tiesību aizsardzības līdzeklis publisko iepirkumu lietās” mērķis ir identificēt neiegūtās peļņas atlīdzināšanas kā tiesību aizsardzības līdzekļa publisko iepirkumu lietās piemērošanas problemātiku praksē. Darba autors, izpētot un analizējot publisko iepirkumu regulējumu un tā ģenēzi, zinātnisko literatūru un tiesu praksi, secina, kādas kļūdas pieļautas, pārņemot neiegūtās peļņas atlīdzināšanas institūtu publisko iepirkumu tiesībās no civiltiesībām, tādējādi atzīstot to par nepamatotu un publisko iepirkumu tiesībām neatbilstošu. Papildus darba autors identificē, kādas problēmas tiesu praksē rada šī tiesību aizsardzības līdzekļa piemērošana. Līdz ar to darba autors iesaka atteikties no neiegūtās peļņas atlīdzināšanas publisko iepirkumu lietās.

The aim of the bachelor thesis “Compensation of lost profits as a remedy in public procurement cases” is to identify the problems of applying compensation of lost profits as a remedy in public procurement cases in practice. The author, by researching and analysing the public procurement regulation and its genesis, scientific literature and case law, concludes what mistakes have been made in adopting the concept of lost profits in public procurement law from civil law, thus declaring it unjustified and incompatible with public procurement law. Additionally, the author has identified the problems that the application of this remedy causes in case law. Consequently, the author recommends that compensation of lost profits in public procurement cases should be abandoned.
Compensation of lost profits as a remedy in public procurement cases
Keywords: Juridiskā zinātne; publiskie iepirkumi; tiesību aizsardzības līdzekļi; neiegūtā peļņa; zaudētā iespēja; zaudējumu atlīdzināšana