Augšup-pārveidotā luminiscence ar erbija un iterbija joniem aktivētā NaLaF4 materiālā - Doķe, Guna (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba gaitā sintezēti NaLaF4:Er3+;Yb3+ paraugi ar Er3+ koncentrāciju 0.5 mol% un Yb3+ koncentrācijām: 0.0 mol%, 0.5 mol% un 2.0 mol%. Paraugiem, tos ierosinot ar starojumu infrasarkanajā spektra apgabalā, tika izmērīti augšup-pārveidotās (AP) luminiscences spektri un luminiscences kinētikas. AP luminiscences spektros ir redzamas tipiskas Er3+ luminiscences joslas. Ir konstatēts, ka, pieaugot Yb3+ koncentrācijai paraugā, būtiski pieaug AP luminiscences intensitāte, savukārt no kinētiku pētījumiem kļuva skaidrs, ka, pieaugot Yb3+ daudzumam paraugos, AP luminiscences mehānismi mainās no ierosinātā stāvokļa absorbcijas un enerģijas pārneses starp Er3+ joniem uz enerģijas pārnesi starp Yb3+-Er3+ joniem. Apkopojot rezultātus, tika izdarīti secinājumi par Yb3+ koncentrācijas ietekmi uz ar Er3+ un Yb3+ aktivēta NaLaF4 materiāla optiskajām īpašībām.

In this work NaLaF4:Er3+;Yb3+ samples with 0.5 mol% Er3+ and different Yb3+ concentrations: 0.0 mol%, 0.5 mol% and 2.0 mol%. Up – conversion (UC) luminescence and luminescence kinetics excited in the infrared spectral region were measured. The UC spectra showed presence of luminescence bands typical for Er3+. The measured intensity of the UC luminescence was considerably higher for the samples with higher Yb3+ content. The studies on the decay kinetics of the UC luminescence for the samples at higher Yb3+ concentration showed pronounced dominance of energy transfer mechanism between Yb3+-Er3+ ions over excited state absorption and energy transfer mechanism between Er3+ ions. Based on the experimental results the impact of Yb3+ concentration on the optical properties of NaLaF4:Er3+; Yb3+ is discussed.
Up-conversion luminescence of NaLaF4 doped with erbium and ytterbium ions
Keywords: Fizika