Odoroloģiskā izpēte kriminālprocesā - Brīvers, Jēkabs (Latvijas Universitāte, 2014)
Kriminālistiskā odoroloģija ir vienīgā tiesu ekspertīžu klase, kas savā izpētē izmanto dzīvu būtni kā pierādījuma līdzekli un instrumentu. Šis fakts vienlaikus ieintriģē un sarežģī šīs ekspertīzes izmantošanu kriminālprocesuālajā darbībā. Darba mērķis ir analizēt odoroloģisko izpēti, kā arī pierādīt odoroloģiskās izpētes perspektīvas un izmantošanas iespējas noziedzīgu nodarījumu atkrāšanā ar personas vainas pierādīšanu. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, ir veicami šādi uzdevumi: 1.Normatīvo aktu, juridiskās literatūras un autoru publikāciju analīzi un salīdzināšanu, lai konstatētu tiesību regulējumu un izpētītu zinātnieku domas par jautājumiem, kas varētu skart bakalaura darba tēmu. 2.Odoroloģiskās izpētes soļu un tās subjektu analīze, lai saprastu tās uzbūvi un pamatus, kā arī apzinātu problēmas praksē. 3.Procesuālo dokumentu izpēte nolūkā analizēt odoroloģisko izpēti kā pierādījumu kriminālprocesā. Izanalizējot iegūtos rezultātus, secināms, ka odoroloģiskās izpētes kārtī

Forensic odorology is only forensic science branch that uses creature as way to gain evidence and tool in its research. This fact at the same time is intriguing, but complicates use of this forensic class in criminal prosecution. The purpose of the thesis is to analyze odorologic research and to demonstrate the perspective and ability to use odorology for investigating crimes. To achieve the purpose of the thesis, three assignments are made: 1.To define regulation and explore researcher thoughts in the odorology, regulations, juridical literature and publication analysis were made; 2.The odorology and subject analysis were carried out to understand structure, basics and to identify problems in the practise; 3.Procedural document research were made in order to analyse forensic odorology as evidence in criminal proceeding. After analyzing the attainment of the purpose it can be concluded that the sequence of the odorologic research and methods for investigating crimes a
Odorological research in criminal procedure
Keywords: Juridiskā zinātne