Kognitīvo uzdevumu ietekme uz stājas stabilitāti jauniem un veciem cilvēkiem - Homenko, Agata (Latvijas Universitāte, 2017)
Kopsavilkums Palielinoties cilvēka vecumam, palielinās kritienu un traumatisma riski. Tā kā Latvijā, kā arī Eiropā kopumā, palielinās populācijas novecošanās, kritienu un traumatisma riski pieaug, un to samazināšanai ir nepieciešami efektīvi profilaktiski pasākumi, kas uzlabotu īpaši gados veco cilvēku mobilitāti un novērstu kritienus. Pašreiz nav vienotu vadlīniju stājas stabilitātes pārbaužu metodikā un uzlabošanā, tādēļ ir nozīmīgi izprast faktorus, kas var ietekmēt posturālo kontroli. Tādejādi darbā tika izvirzīts mērķis noskaidrot kognitīvo procesu ietekmi uz stājas stabilitāti, kā arī izvērtēt antropometrisko parametru ietekmi uz līdzsvara saglabāšanu. Pētījumā piedalījās 60 izmeklējamās personas, kas vecum- un dzimumdiferencēti tika iedalītas 4 pētījuma grupās pa 15 cilvēkiem katrā grupā. Izmeklējamām personām tika noteikti antropometriskie parametri, un, izmantojot stabilometrijas platformu “Alfa”, reģistrēti ķermeņa atbalsta spiediena centra svārtību parametri līdzsvara testa (Romberga testa) laikā, izmeklējamai personai atrodoties vertikālā stājā ar atvērtām un aizvērtām acīm, kā arī stabilometrijas testa laikā, veicot trīs atšķirīgas grūtības pakāpes kognitīvos uzdevumus. Iegūtie rezultāti liecina, ka antropometriskie parametri nav noteicoši stājas stabilitātes spēju saglabāšanā, bet to būtiski ietekmē indivīda vecums. Pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka kognitīvie procesi ietekmē stājas stabilitāti gados vecākiem cilvēkiem, to pasliktinot, savukārt, gados jauniem cilvēkiem kognitīvās slodzes ietekme uz stājas stabilitāti nav izteikta, vai pat tā tiek uzlabota.

With the increase of person’s age, increases risks of falls and traumatism. In Latvia, as well as in the whole Europe increases the ageing of the population, effective prophylactic measures are necessary for the decrease of risks of falls and traumatism, which would improve mobility of older people and would prevent falls. Presently, there are no common guidelines in the methodology tests of postural stability and in improvement; therefore, it is important to understand the factors that may influence postural control. Thereby, the objective of this research work is to estimate influence of cognitive processes on posturalstability, as well as to evaluate the relationship between anthropometric characteristics and body-balancing movements. In research participated 60 subjects, who were divided, differentiating age and sex, in 4 research groups, with 15 person in each group. Anthropometric parameters were determined for the investigated person and using stabilometric force platform “Alfa” were registered movement’s parameters of the center of pressure of body during balance test (Romberg’s test), while subject were in vertical posture with eyes open and closed and during three cognitive tasks of different degree of difficulty. Results show that anthropometric parameters are not determinant in preservation of stabilometric abilities, but individual’s age significantly influences that. Results of the study allows to conclude that cognitive processes influence postural stability in older people, while for younger people influence of cognitive activity is not explicit or even it is improved.
Cognitive influence on postural stability in young and older adults
Keywords: Bioloģija; stājas stabilitāte; kognitīvie uzdevumi; stabilometrija; postural stability; cognitive tasks