Uztura paradumu, fiziskās aktivitātes un miera vielmaiņas intensitātes izvērtējums jaunu cilvēku grupā - Zvidriņa, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2016)
Liekais svars un aptaukošanās pazemina dzīves kvalitāti un ir par iemeslu daudzām saslimšanām: diabētam, koronārajām sirds slimībām, onkoloģiskajām saslimšanām, metabolajam sindromam. Pētījuma mērķis ir izvērtēt uztura, fiziskās aktivitātes (FA) un miera vielmaiņas intensitātes (RMR) korelāciju ar ķermeņa tauku masu jaunu, pieaugušu, klīniski veselu cilvēku grupā. Pētījuma gaitā tika analizēta izmeklējamo personu 3 dienu uztura dienasgrāmata, fiziskā aktivitāte noteikta ar anketēšanas metodi, veikti antropometriskie mērījumi un reģistrēta miera vielmaiņas intensitāte ar netiešās kalorimetrijas metodi. Pētījuma rezultātā tika secināts, ka respondentu uzturā ir samazināts relatīvais ogļhidrātu daudzums, paaugstināts tauku daudzums un samazināts šķiedrvielu daudzums. FA negatīvā korelācija ar tauku masu raksturojošiem parametriem norāda, ka FA samazina adipozo audu uzkrāšanos, bet korelācijas trūkums starp miera vielmaiņas intensitāti, lipīdu/ogļhidrātu oksidācijas intensitāti un tauku masu raksturojošiem parametriem norāda, ka cilvēkiem ar paaugstinātu tauku masu nav samazināta miera vielmaiņas intensitāte, salīdzinot ar cilvēkiem, kam tauku masa ir normāla vai samazināta.

Overweight and obesity decreases the life quality. It is the cause of many disorders such as diabetes, coronary heart disease, metabolic syndrome and even oncological diseases. The aim of the research was to analyse the possible correlation between food habits, physical activity and resting metabolic rate with body fat mass in the group of young, clinicaly healthy adults. In the research was analyzed 3-day nutrition diary, questionnaire of physical activity, carried out anthropometric measurements and established resting metabolic rate by indirect calorimetry method. As a result of reserch was concluded that the respondents in their diet have an insufficient proportion of carbohydrates, increased fat content and low fiber content. Negative correlation of physical activity with body mass index/adiposity index indicate, that physical activity decreases accumulation of adipose tissue. Lack of correlation between resting metabolic rate, lipid/carbohydrate oxidation rate and body mass index/adiposity index indicates, that in adults with increased fat mass resting metabolic rate is not reduced in comparison to adults with normal and reduced fat mass.
Analysis of dietary habits, physical activity and resting metabolic rate in young adults
Keywords: Medicīna; uztura dienasgrāmata, nutrition diary; fiziskā aktivitāte, physical activity; miera vielmaiņa, resting metabolic rate; jauni pieauguši cilvēki, young adults