Dabas materiāli kā 5-6 gadīgu bērnu iztēles izpausmes veicinātāji - Jansone, Aivija (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba autors: Aivija Jansone Darba tēma: Rokdarbi ar dabas materiāliem vecākā pirmsskolas vecuma bērnu iztēles sekmēšanai. Darba veids: bakalaura darbs. Studiju programma: Pirmsskolas un sākumskolas izglītības skolotājs. Darba zinātniskais vadītājs: Dr.pead. Ligita Priede Darba apjoms: 54 lpp 2 nodaļas 34 attēli 5tabulas Atslēgas vārdi: iztēle, dabas materiāli, rokdarbi. Pētījuma mērķis: pētīt 5-6 gadīgu bērnu iztēles izpausmes veicināšanas iespējas rokdarbos ar dabas materiāliem. Darba saturs: bakalaura darbs sastāv no teorētiskās un praktiskās daļas, metodiskajiem ieteikumiem un secinājumiem. Darba teorētiskajā daļā analizēta pedagoģiskā un psiholoģiskā literatūra. Darba pētnieciskajā daļā pētīts, analizēts kā rokdarbi ar dabas materiāliem sekmē bērna iztēles attīstību. Izstrādāti metodiskie ieteikumi. Pētījuma metodes: Teorētiskā metode - pedagoģiskās un psiholoģiskās literatūras analīze. Empīriskās metodes – novērošana, bērnu darbu analīze, pārrunas. Darba uzdevumi: 1. Analizēt pedagogu un psihologu atziņas par iztēli, tās veidiem un attīstību pirmsskolas vecumā 2.Izzināt un atklāt iztēles veicināšanas iespējas rokdarbos ar dabas materiāliem 3.Veikt pētījumu un apkopot rezultātus; Darba rezultāti: apkopotas un izanalizētas teorētiskās atziņas par iztēli, dabas materiālu izmantošanu rokdarbos. Veikts pētījums izmantojot novērošanu un praktisko darbību. Darba izmantojamība: Darbs izmantojams pirmsskolas, sākumskolas skolotāju darbā, studentiem, vecākiem, jebkuram interesentam.

Author: Aivija Jansone Theme: Natural Material Crafts for Older Primary School Students Promoting Imagination Type: Bachelor’s Degree Thesis Programme: Pre-school and Primary School Teacher. Scientific Supervisor: PdD Ligita Priede Amount: pages - 54 – patches 2-chapters- images - 34 charts - 5 Key Words: imagination, Natural Materials, Crafts, Nature. Objective of the Study: to study the possibilities of promoting the expression of imaginitation of 5 to 6 year old students using natural materials in their Crafts lessons. Content: The Bachelor’s Thesis consist of the Theoretical and Recearch Part. Methodological Recommendations and Conclusions are included. Theoretical Part analyzes the pedagogical and psychological literature on the theme. In the Research Part, the promotion of development of child’s immagination by working with natural materials during Crafts lessons is studied and analyzed. Methods: Theoretical: analysis of pedagogical and psychological literature. Empirical: observation, analysis of students’ wok, discussions. Tasks: 1. To study and analyze the findings of teachers and psychologists about the immagination, its types and development at the age of pre-school. 2.Explore and discover the perspective and opportunities for promoting child’s immagination in Crafts lessons while and after working with natural materials. 3.Conduct the research and summarize the results. Results: theoretical findings of teachers and psychologists on child’s imagination are summarized and anlyzed. The research using observation and practical eork during Crafts lessons is conducted. Usability: Theoretical and practical findings of this work can be used in teaching Crafts at pre-school and primary school level. It is open for use to students, parents and other interested in crafts with natural materials.
Nature materials as 5-6 years old children's imagination expression's promotion
Keywords: Skolas pedagoģija; iztēle; dabas materiāli; rokdarbi; daba