Apmaksāta un neapmaksāta atvaļinājuma tiesiskais regulējums un tā piemērošanas aktualitātes. - Orbidāne, Santa (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba autore: Santa Orbidāne Darba tēma: Apmaksāta un neapmaksāta atvaļinājuma tiesiskais regulējums un tā piemērošanas aktualitātes Darba veids: Bakalura darbs Darbs izklāstīts uz 40 lappusēm, ietver 8 tabulas, 20 literatūras avoti. Bakalaura darbā tiek pētīts apmaksāta un neapmaksāta atvaļinājuma tiesiskais regulējums un tā piemērošana. Pētījuma ietvaros, tika aplūkoti atvaļinājuma veidi, to piešķiršana, atlīdzināšana, kā arī darba strīdi. Darba strīdi vienmēr ir aktuāli, bet valstī esošās ārkārtējās situācijas dēļ ir ietekmēti dažādu darba nozaru sfērā strādājošie. Līdz ar to darba mērķis ir izprast, kā rīkoties pareizāk, nepārkāpjot darba ņēmēja tiesības un ko darīt gadījumā, ja šīs tiesības tikušas pārkāptas valstī esošo ierobežojumu dēļ, kā arī izpētīt, kā atvaļinājums bez darba samaksas saglabāšanas var ietekmēt ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, un kāda ir ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanas kārtība. Uz doto brīdi tiesu prakse nav plaši aplūkota un pieejama līdz ar to, pētījuma ietvaros tika veikta aptauja par atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas. Atslēgas vārdi: Darba laiks, atpūtas laiks, papildatvaļinājums, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums, atvaļinājums bez darba algas saglabāšanas.

Author of the work: Santa Orbidane Theme of the work: Legal regulation of paid and unpaid leave and topical issues of its application Type of work: Bachelor work The work is presented on 40 pages, includes 8 tables, 20 references. The bachelor's thesis studies the legal regulation of paid and unpaid vacation and its application. Within the framework of the research, the types of vacation, their granting, reimbursement, as well as labor disputes were considered. Labordisputes are always topical, but due to the state of emergency in the country, those working in various fields of work are affected. Thus, the aim of the work is to understand how to act more properly without violating the employee's rights and what to do if these rights have been violated due to national restrictions, as well as to study how unpaid leave can affect paid annual leave and what is the procedure for granting annual paid leave. At the moment, court practice is not widely discussed and available, therefore, within the framework of the study, a survey was conducted on leave without pay. Keywords: Working time, rest time, additional leave, annual paid leave, leave without salary maintenance.
Legal regulation of paid and unpaid leave and topical issues of its application.
Keywords: Juridiskā zinātne; Darba laiks; Atpūtas laiks; Papildatvaļinājums; Ikgadējais apmaksātais atvaļinājums; Atvaļinājums bez darba algas saglabāšanas