Dzimumu nevienlīdzība: mērījumi un sociālās problēmas konstruēšana - Leiškalne, Anna (Latvijas Universitāte, 2015)
Šī maģistra darba mērķis ir izpētīt, kā dzimumu nevienlīdzība tiek konstruēta kā sociāla problēma. Maģistra darba teorētiskajam ietvaram izmantota sociālā konstrukcionisma un sociālās problēmas teorijas. Tika veikta starptautiski salīdzinošu salikto mērījumu par dzimumu nevienlīdzību analīze, īpašu uzmanību pievēršot šo mērījumu dimensijām. Empīrisko datu ieguvei tika veiktas 7 ekspertu intervijas. Analīzē veikta atvērtā kodēšana, kodu kopumi veidoja atsevišķas kategorijas, no kurām daļa bija aizgūta no dzimumu nevienlīdzības mērījumiem, daļa – no sociālās problēmas konstruēšanas teorijas. Maģistra darbā secināts, ka eksperti izmanto dzimumu nevienlīdzības mērījumu dimensijas ekonomika, izglītība, vardarbība un citas, kā sociālās problēmas ierāmēšanas instrumentu, uzsverot noteiktas dimensijas kā sociālās problēmas nozīmīgus aspektus.

The goal of this master thesis is to study and analyze how gender inequality is being constructed as a social problem. A theoretical basis was constructed on social constructionism and social problem theories. An analysis was made on internationally comparative composite measurements on gender inequality with special emphasis on their dimensions. Seven interviews with experts were conducted to get an empirical data. In analysis part open coding was used and code clusters made categories which partially consisted of gender inequality measurements and partially of social problem constructionism theory. It was concluded that experts use gender inequality measurement dimensions - economics, education, violence and others as a tool to en-frame social problem, while promoting specific dimensions as an important aspects of the problem.
General inequality: measures and construction of social problem
Keywords: Socioloģija; dzimumu līdztiesība; dzimumu līdztiesība; sociālā problēma; sociālā problēma; sociālā problēma