Drošības sektora reforma un ES misija Kosovā - Paatashvili, Nino (Latvijas Universitāte, 2010)
Kosovas konflikts, sākot no 1999 joprojām ir ļoti būtiska un faktiskā problēma starptautiskajā politikā. ES misija Kosovā ir strādājuši konflikta zonā jau vairākus gadus un nopietns progress ir redzams. Pētījuma nozīme ir analizēt reālās krīzes vadības un konfliktu risinājumu no drošības sektora reformas koncepcija viedokļa. Tas jau ir izmantota, bet nav pilnībā īstenojusi koncepciju saskaņā ar ES misiju Kosovā. EULEX, EUSR, un ECLO ir galvenās misijas, kas ir labākie piemēri no sadarbības starp ES un Kosovai, saskaņā ar Drošības Sektora Reformu. Daudz kas ir izdarīts politikā, piemēram, institucionāla stiprināšana, de-militarizācija, de-politizācija, tiesu sistēma, sadarbību pašvaldību līmenis, pilsoniskās un tiesu jomas, jomas stabilitāte, demokrātiska un ekonomiska attīstība. Neskatoties uz to, starptautiskās vai nevalstiskās organizācijas vien, pat saskaņā ar pašreizējo reformu, nevar atrisināt problēmu vai novērst konfliktu pilnībā. Lai sasniegtu augsta līmeņa demokrātiskas un attīstīta valsts, kaitējot dalību Eiropas Savienībā, Kosovas valdībai vajadzētu reformēties un veikt nopietnus grozījumus ārpolitikā.

Kosovo conflict starting from 1999 is still very essential and actual issue in international politics. EU mission in Kosovo has been working in the conflict zone already for several years and the serious progress is visible. The importance of the research is in analyzing the real crisis management and conflict solution from the point of view of the Security Sector Reform concept. It is already used but not fully implemented concept under the EU mission in Kosovo. The EULEX, EUSR, and ECLO are the main missions, which show the best examples of the cooperation between EU and Kosovo, in accordance to the Security Sector Reform. A lot of things have been done, in the policies such as, institutional building, de-militarization, de-politicization, judiciary system, cooperation on the local level, civil and judiciary sector, areas of stability, democracy and economic development. Despite that, the international or non-governmental organizations alone, even under the existing reform, are not able to resolve the problem or prevent the conflict fully. In order to reach the high level of democratic and developed country, disserving the membership of European Union, Kosovo government should reform and make serious amendments in its external policy.
EU mission in Kosovo under the Security Sector Reform
Keywords: Ekonomika