Preiļu pilsētas sabiedriskā un kultūras dzīve no 1928. līdz 1940. gadam - Vilcāne, Vineta (Latvijas Universitāte, 2011)
Preiļu pilsētas vēstures pētniecībai līdz šim bija pievērsušies tikai novadpētnieki un virspusēji apskatījuši pilsētā notikušos procesus vairāku gadsimtu garumā. Lai gūtu plašāku ieskatu Preiļu pilsētas vēsturē, bakalaura darbā ir izvēlēts aplūkot vienu no vēstures aspektiem, sabiedriskās un kultūras dzīves norises, nelielā vēstures posmā. Bakalaura darba „Preiļu pilsētas sabiedriskā un kultūras dzīve no 1928. līdz 1940. gadam” mērķis ir izpētīt Preiļu pilsētas sabiedrisko un kultūras dzīvi no pilsētas statusa iegūšanas 1928. gadā līdz Latvijas okupācijai 1940. gadā. Pētījuma gaitā ir iegūtas ziņas par vēsturiskajiem priekšnoteikumiem Preiļu sabiedriskās un kultūras dzīves attīstībai, noskaidrotas pilsētā darbojošās kultūras un sabiedrisko dzīvi veidojošās organizācijas, to darbības raksturs, kā arī noskaidrots pilsētā norisinājušos pasākumu raksturus.

Until now the history of Preili had been only superficially studied by regional research workers and visitors of the town. This bachelor thesis is aiming to gain more insight into the history of Preili, by the research of the social and cultural life of a short historical period in Preili. The goal of bachelor thesis „Social and cultural life of town Preiļi, 1928 – 1940” is to research the social and cultural life in Preili since 1924, when Preili earned the status of a town, until 1940 – the year of the Occupation of Latvia. This research has gained information about the historical preconditions of the social and cultural life upgrowth in Preili, determined the cultural institutions and the nature of its action, and specified the types of cultural events in Preili.
Social and cultural life of town Preiļi, 1928 - 1940
Keywords: Vēsture