Apetītes un sāta sajūtas regulācijas traucējumi 2. tipa cukura diabēta pacientiem - Smolova, Rita (Latvijas Universitāte, 2012)
Ievads: Visā pasaulē pieaug cilvēku skaits ar lieku ķermeņa masu un aptaukošanos, kas izraisa saslimšanu ar 2. tipa cukura diabētu. Latvijā pēc Diabēta reģistra datiem ir apmēram 80 000 pacientu ar cukura diabētu un līdz 90% tas ir 2. tipa cukura diabēts. Lai samazinātu saslimšanu ar 2. tipa cukura diabētu, cilvēkiem jāzina, kādi ir riska faktori, kas sekmē slimības attīstību, īpašu uzmanību pievēršot aptaukošanās problēmai. Jānoskaidro, kāda ir 2. tipa cukura diabēta pacientu apetīte un sāta sajūta un kā tās atšķiras, no cilvēkiem, kuri neslimo ar 2. tipa cukura diabētu. Materiāli un metodes: Anketēšanu veica Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas 9. endokrinoloģijas nodaļā laika posmā no 2012. gada 4. janvāra līdz 2012. gada 5. aprīlim. Tika savāktas un statistiski apstrādātas 200 anketas, par vienīgo kritēriju izvirzot saslimšanu ar 2. tipa cukura diabētu, pievēršot uzmanību jautājumiem par apetītes un sāta sajūtas veidošanos, ķermeņa masas izmaiņām. Rezultāti: Pētījumā iekļauti 100 respondentu dati ar 2. tipa cukura diabētu un 100 respondentu dati bez 2.tipa cukura diabēta. Vidējais pacientu vecums bez cukura diabēta 56 gadi, bet pacientiem ar cukura diabētu 59 gadi. Pacienti ar cukura diabētu apetīti 45% gadījumu vērtē kā labu un 25% - kā ļoti labu, slikta apetīte bija tikai 9% pacientu ar cukura diabētu (p<0,05). Bieži pārēdas pacienti ar cukura diabētu (19%) un vienmēr pārēdas 13%, salīdzinot ar pacientiem bez cukura diabēta (7% un 9%) (p<0,05), starp ēdienreizēm izsalkuši jūtas 36% pacientu ar cukura diabētu un tikai 11% bez cukura diabēta (p<0,05). Sāta sajūta pacientiem ar cukura diabētu 7% gadījumu nesaglabājas vispār un 33% saglabājas tikai 1 – 2 stundas (p<0,05), arī ēdienreižu starplaikos 46% pacientu ar cukura diabētu labprāt kaut ko ēd (p<0,05). Iegūtie dati apstiprina pieņēmumu, ka apetītes un sāta sajūta pacientiem ar cukura diabētu ir izmainīta salīdzinājumā ar pacientiem, kuriem nav cukura diabēta. Vidējā ķermeņa masa pacientiem bez cukura diabēta 80,2 ± 16,6 kg, bet pacientiem ar cukura diabētu 91,2 ± 19,2 kg (p <0,05), arī ĶMI pacientiem ar cukura diabētu uzrāda aptaukošanos 69% gadījumu un 34% gadījumu pacientiem bez cukura diabēta (p<0,05). Secinājums: Pacientiem ar 2. tipa cukura diabētu ir pastiprināta apetīte, biežākas pārēšanās epizodes, sāta sajūtas saglabāšanās īsāku laiku un lielāka izsalkuma sajūta starp ēdienreizēm, palielināta ķermeņa masa un aptaukošanās, kas liecina par apetītes un sāta sajūtas izmaiņām. ĶMI un pacientu vecumam nav saistības ar apetītes un sāta sajūtas izmaiņām. Atslēgas vārdi: 2. tipa cukura diabēts, apetīte, sāta sajūta, aptaukošanās, regulējošie hormoni

Title: Dysregulation of appetite and satiety in patients with type 2 diabetes Introduction: The number of people with overweight and obesity has increased worldwide, and it causes the disease of the type 2 diabetes. According to the data of Diabetes Register data in Latvia, there are about 80 000 patients with diabetes and up to 90% is the type 2 diabetes. To reduce the disease with the type 2 diabetes, people have to know how it occurs and what should be done to reduce the risk of it, especially obesity. To solve this problem, it should be found out how the appetite and satiety of patients with type 2 diabetes are formed and how they differ, comparing with people who are not ill with the type 2 diabetes. Materials and methods: The survey was carried out in the 9th endocrinology section of the hospital of Paul Stradins Clinical University Hospital from January 4th, 2012 to April 5th, 2012. 200 questionnaires were collected and statistically processed, the disease of the type 2 diabetes was set as the only criteria, focusing on the issues of formation of appetite and satiety and the changes of body weight. Results: 100 respondents with the type 2 diabetes data and 100 respondents without the type 2 diabetes data were included in the research. The average age of patients without diabetes was 56 years, but patients with diabetes – 59 years. Patients with diabetes in 45% of cases assessed their appetite as good and in 25% - as very good, only 9% of patients with diabetes had bad appetite (p<0,05). Patients with diabetes often overeat (19%) and 13% of patients always overeat, comparing with non-diabetic patients (7% and 9%) (p<0,05), feel hungry between meals 36% of patients with diabetes and only 11 % without diabetes (p<0,05). Patients with diabetes in 7% of cases do not maintain satiety at all and 33% of patients remain it for only 1 - 2 hours (p<0,05), as well as 46% of patients with diabetes willingly eat something between meals (p<0,05). The obtained results confirm the assumption that the appetite and satiety of patients with diabetes has been changed compared to patients without diabetes. The average weight of non-diabetic patients is 80,2 ± 16,6 kg, but patients with diabetes – 91,2 ± 19,2 kg (p<0,05), and obesity is presented in 69% of cases for BMI of patients with diabetes and in 34% of cases for patients without diabetes (p<0,05). Conclusion: Patients with the type 2 diabetes have got the disoder of appetite and satiety control, the increased appetite, more frequent episodes of overeating, the satiety remains for shorter period and there is a greater sense of hunger between meals. It was failed to prove that disoder of appetite and satiety control depends on BMI and the age of patients. Keywords: type 2 diabetes, appetite, satiety, obesity, regulating hormones
Dysregulation of appetite and satiety in pacients with type 2 diabetes
Keywords: Medicīna