Redzes uzmanība un grupēšanas uzdevumi - Kažmere, Ieva (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts uz 40 lappuses. Tas satur 18 attēlus un 39 atsauces uz izmantotās literatūras avotiem. Darba mērķis bija novērtēt, vai cilvēka hronotips un dienas laiks, kad uzdevums tika veikts, ietekmē redzes uzmanību, izmantojot dažādus grupēšanas uzdevumus. Pētījuma daļā piedalījās 15 cilvēki, no kuriem 3 cilvēki bija „cīruļi”, 4 cilvēki – „pūces” un 8 cilvēki bija „vidējie tipi”. Pētījuma dalībnieki četros dažādos diennakts laikos (no rīta, pa dienu, vakarā un naktī) pildīja grupēšanas uzdevumus. Rezultāti pierādīja, ka „pūcēm” redzes uzmanība labāka ir vakarā nekā no rīta, bet „cīruļiem” un „vidējiem tipiem” – labāka ir no rīta salīdzinot ar dienas otro pusi.

Bachelor thesis is written in Latvian, it consists of 40 pages, 18 pictures, and 39 references. The aim was to determine whether human’s chronotype and time of the day, when task was performed, affects visual attention using different types of grouping. In a study participated 15 people, of which 3 people were „larks”, 4 people – „owls” and 8 people were „intermediate types”. All participants in four different times of the day (in the morning, during the day, in the afternoon and at night) performed grouping tasks. The results shows, that „owls” visual attention is higher in the evening than in the morning, but „larks” and „intermediate types” – higher in the morning compared with other half of the day.
Visual attention and grouping tasks
Keywords: Fizika