Laika-aspekta formu lietojums filmu recenzijās - Tamsone, Zanda (Latvijas Universitāte, 2020)
Šajā bakalaura darbā tiek pētīts laika-aspekta formu lietojums kritiķu filmu recenzijās. Pētījuma mērķis ir noteikt, kuras laika-aspekta formas ir raksturīgas filmu recenziju žanram, un salīdzināt laika-aspekta formu lietojumu filmu recenzijās no divām atšķirīgām desmitgadēm. Lai sasniegtu pētījuma mērķi, tika analizētas trīsdesmit recenzijas no 20. gs. 90. gadiem un 21. gs. 10. gadiem, pielietojot empīrisko izpētes metodi diskursa analīzi. Pētījuma rezultāti atklāj, ka visraksturīgākās laika-aspekta formas filmu recenziju žanram ir vienkāršā tagadne un vienkāršā pagātne, un laika-aspekta formu lietojumā recenzijās no 20. gs. 90. gadiem un 21. gs. 10. gadiem nav ievērojamu atšķirību, jo pētītās recenzijas rakstītas, ievērojot noteiktus recenziju rakstīšanas principus.

In the present study the use of tense-aspect forms in critic film reviews is investigated. The goal of the research is to find out which tense-aspect forms are characteristic for film reviews as a genre and compare the use of tense-aspect forms in film reviews from two different decades. In order to reach the goal of the research, thirty film reviews from two decades – the 1990’s and the 2010’s – were investigated, applying the empirical research method, discourse analysis. The results of the study reveal that most characteristic tense-aspect forms for the film review genre are the Simple Present, Simple Past and Present Perfect and no major differences in the use of tense-aspect forms occur within film reviews from the 1990’s and the 2010’s, as the same review-writing principles have been applied.
Use of Tense-Aspect Forms in Film Reviews
Keywords: Valodniecība; laiks; aspekts; laika-aspekta formas; filmu recenzijas; diskursa analīze