Nacisma propaganda latviešu romānistikā vācu okupācijas laikā 1941.–1945. gadā - Ļaksa-Timinska, Ilze (Latvijas Universitāte, 2016)
Pētījuma “Nacisma propaganda latviešu romānistikā vācu okupācijas laikā 1941.–1945. gadā” mērķis ir konstatēt un analizēt nacisma propagandas iezīmes latviešu romānos un noteikt to potenciālo ietekmi uz lasītājiem. Bakalaura darba objekts ir četri romāni – Augusta Broča “Meža cilvēki”, Jāņa Sārta “Pieviltie”, Jonāsa Miesnieka “Starp divi krastiem” un Teodora Zeltiņa “Vētras vanags”. Bakalaura darba uzdevumi ir izpētīt propagandas teorijas un to pielietojumu literatūrā, apgūt latviešu vēsturnieku pētījumus par nacisma ideoloģiju un tās izpausmēm Latvijā, interpretēt atlasītos romānus tēmas kontekstā un izpētīt romānu recenzijas un kritiku. Darba teorētiskajā daļā ir izmantota vēsturiski ģenētiskā metode, romānu analīze ir veikta ar semiotikas palīdzību, bet kritika un recenzijas ir pētītas ar recepcijas metodi. Romānos ir novērojamas līdzīgas gan saturiskās, gan stilistiskās iezīmes, kuras raksturīgas propagandas fenomenam un nacisma ideoloģijai.

The goal of research “Nazi Propaganda in Latvian Novels During the German Occupation of Latvia 1941–1945” is to recognize and analyze Nazi features in Latvian novels and define the potential propaganda’s influence to the readers. Bachelor’s thesis object is four novels – “Meža cilvēki” by Augusts Brocis, “Pieviltie” by Jānis Sārts, “Starp divi krastiem” by Jonāss Miesnieks and “Vētras Vanags” by Teodors Zeltiņš. Bachelor’s thesis tasks are to research propaganda’s theories and their application in literature, acquire Latvian historians researches about Nazi ideology and its manifestation in Latvia, interpret selected novels in context of theme and research novels reviews and critique. In thesis theoretical part is used histroical genetic method, novels analyze is made by semiotics and reviews is researched by reception method. Similar content and style feature which are characteristic for propaganda’s phenomen and Nazi ideology can be observed in the novels.
Nazi Propaganda in Latvian Novels During the German Occupation of Latvia 1941–1945
Keywords: Filoloģija; nacisms; propaganda; romāni; vācu okupācija 1941.–1945. gadā; recepcija