Iekšējās delēcijas saturošu hepatīta B vīrusa kora proteīna variantu raksturojums - Brauna/Braun, Sabīne/Sabine (Latvijas Universitāte, 2009)
Iekšējās delēcijas saturošiem hepatīta B vīrusa kora gēniem atbilstošo proteīnu izpētei tika izmantota Semliki Forest vīrusa ekspresijas sistēma. Šie HBV kora gēnu varianti sākotnēji tika izolēti no imunosupresētiem nieru transplantācijas pacientiem, kam bija konstatēta aknu saslimšanas galējā fāze. Tika konstatēts, ka iekšējās delēcijas saturošu HBV kora proteīnu intracellulārā uzkrāšanās salīdzinājumā ar dabīgā tipa HBV kora proteīnu ir būtiski samazināta, jo iekšējās delēcijas saturošie kora proteīni tiek ātri degradēti ar proteasomas palīdzību. Turklāt, salīdzinājumā ar dabīgā tipa HBV kora proteīnu tika novērotas atšķirības intracellulārajā lokalizācijā. Iekšējās delēcijas saturošu HB kora proteīnu jutība pret proteasomālo degradācijas ceļu, kā arī atšķirīgais intracellulārā sadalījuma spektrs var ietekmēt šās pacientu grupas patoģenēzi.

Proteins synthesized from internally deleted Hepatitis B virus (HBV) core genes were characterised by means of the Semliki Forest Virus expression system. These variant HBV core genes were originally isolated from immunosuppressed renal transplant recipients where an association with end-stage liver disease was established. It was found that the intracellular accumulation of internally deleted HBV core protein is much reduced in comparison to HBV wild type core protein as internally deleted core proteins are rapidly degraded by the proteasome. Furthermore differences of intracellular localisation in comparison to wild type HBV core protein were observed. Interference with the proteasomal pathway as well as a different intracellular localisation pattern could contribute to pathogenesis in this subset of patients.
Characterisation of internally deleted Hepatitis B virus core protein variants
Keywords: Bioloģija; Biology; Publikāciju kopa