2. tipa cukura diabēta ārstēšanā izmantojamo medikamentu aprite SIA "Jelgava Pils aptieka" - Jankauska, Anžela (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba mērķis bija pētīt 2. tipa cukura diabēta ārstēšanu un terapijā izmantoto perorālo medikamentu apriti SIA “Jelgavas Pils aptieka” Pils aptiekā no 2016. gada 1. janvāra līdz 2017. gada 31. decembrim un noskaidrot aptiekas klientu informētību par 2. tipa cukura diabētu. Maģistra darbā aprakstīti 2. tipa cukura diabēta saslimšanas riska faktori, simptomi, komplikācijas un diagnostika, kā arī Latvijā pieejamās monoterapijas un kombinēto medikamentu grupas slimības ārstēšanai. Pētījumā iegūtie rezultāti liecina, ka visbiežāk pacientiem izrakstītā monoterapijas medikamentu grupa bija biguanīdu grupa un sulfonilurīnvielas grupa. Pieprasītākā no kombinēto medikamentu grupām bija biguanīdu un DPP-4 grupas kombinētā medikamentu grupa. Lielākā daļa medikamentu 2016. un 2017. gados tika izrakstīti pacientiem vecuma grupā no 60 līdz 69 gadiem. Aptaujas rezultāti liecina, ka 65% respondentu zina par nepareiza dzīvesveida ietekmi uz 2. tipa cukura diabēta attīstību. Informāciju par 2. tipa cukura diabētu lielākā daļa respondentu 53% ieguvuši no ģimenes ārsta, 38% no masu mēdijiem un 5% no farmaceitiem.

The aim of the master's thesis was to explore the treatment of type 2 diabetes mellitus and distribution of type 2 diabetes mellitus treatment oral drugs via "Jelgavas Pils Aptieka" “Pils aptieka”, from 1 January 2016 until 31 December 2017 and to assess the pharmacy customers awareness of type 2 diabetes mellitus. The master's thesis describes the risk factors, symptoms, complications and diagnosis of type 2 diabetes mellitus, as well as medicines available in Latvia both - monotherapy and combination therapy for the treatment of disease. The results obtained in this study show, that the most commonly prescribed monotherapy group was the biguanides and the sulphonylurea. The most often used combined drugs were biguanides in combination with DPP-4 inhibitors. Most of the medicines in 2016 and 2017 were prescribed to the patients in the age group 60-69 years. Survey results show, that 65% of respondents are aware of habits that affect the development of type 2 diabetes mellitus. 53 % of respondents received information about type 2 diabetes mellitus from general practitioners, 38% from the mass media and 5% from pharmacists.
Consumption of medicines for the treatment of 2 type diabetes mellitus in SIA "Jelgavas Pils aptieka"
Keywords: Farmācija; 2. tipa cukura diabēts; pretdiabēta medikamenti; kompensācijas sistēma; medikamentu aprite; aptauja