Covid-19 radītās ekonomiskās krīzes ietekme uz darba tirgus ekonomiskās aktivitātes rādītājiem Eiropas Savienībā un darba tirgus politikas pasākumu loma krīzes seku mazināšanai - Leja, Amanda (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir “Covid-19 izraisītās ekonomiskās krīzes ietekme uz darba tirgus ekonomiskās aktivitātes rādītājiem Eiropas Savienībā un darba tirgus politikas pasākumu loma krīzes seku mazināšanai”. Covid-19 pandēmija ir spēcīgi ietekmējusi darba tirgu un ekonomiku kopumā, savukārt darba tirgus politikas uzdevums ir nodrošināt kā līdzsvaru starp pieprasījumu un piedāvājumu darba tirgū, tā arī atbalstīt nodarbinātos, darba meklētājus un bezdarbniekus nelabvēlīgu ekonomisko apstākļu laikā. Bakalaura darba mērķis ir, pamatojoties uz darba tirgus ekonomiskās aktivitātes rādītāju izmaiņām un ieviestajiem darba tirgus politikas pasākumiem Covid-19 krīzes ietekmes mazināšanai Eiropas Savienības dalībvalstīs, novērtēt aktīvās darba tirgus politikas pasākumu efektivitāti Latvijā atbalsta sniegšanā ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem darba tirgū. Darba autore secinājusi, ka darba tirgus politikas pasākumiem ir būtiska loma darba tirgū, lai sniegtu atbalstu nodarbinātajiem, aktivizētu bezdarbniekus un pasargātu bezdarba riskam pakļautās personas no dabra zaudēšanas. Lai mazinātu bezdarba risku un veicinātu nodarbinātību, Latvijā aktīvās darba tirgus politikas pasākumos nepieciešams iesaistīt visus ekonomiski aktīvos iedzīvotājus. Atslēgvārdi: darba tirgus, Covid-19, ekonomiskās aktivitātes rādītāji, darba tirgus politika, aktīvās darba tirgus politikas pasākumi

The topic of the bachelor’s thesis is “The impact of COVID-19 economic crisis on the labour market activity measures in European Union and the role of labour market policy measures mitigating the effects of the crisis”. Covid-19 pandemic has strongly affected labour market and economy in general. However, the objective of labour market policy is to ensure an equilibrium between supply and demand in labour market as well as to support employed population, job seekers and unemployed during adverse economic conditions. The aim of the bachelor’s thesis is to evaluate the effectiveness of active labour market policy measures in providing support to the active population in the labour market of Latvia, based on the changes in labour market activity measures and implemented labour market policy measures to reduce the impact of the Covid-19 crisis in European Union member states. Author has concluded that labour market policy measures play significant role in the labour market in order to provide support to the employed as well as to activate the unemployed and protect those who is at risk of unemployment. In order to reduce the risk of unemployed and promote employment in Latvia, it is necessary to involve the whole active population in active labour market policy measures organised by PES . Keywords: labour market, Covid-19, labour market activity measures, labour market policy, active labour market policy measures
The impact of COVID-19 economic crisis on the labour market activity measures in European Union and the role of labour market policy measures mitigating the effects of the crisis
Keywords: Ekonomika; darba tirgus; Covid-19; ekonomiskās aktivitātes rādītāji; darba tirgus politika; aktīvās darba tirgus politikas pasākumi