Uztura bagātinātāji farmaceitiskajā aprūpē - Vīnakmene, Egita (Latvijas Universitāte, 2015)
Problēma: Aptiekās ir pieejams plašs uztura bagātinātāju piedāvājums. Uztura bagātinātāji tiek plaši reklamēti un viņu lietošana tiek pozicionēta kā pašsaprotama, līdz ar to cilvēki bieži vien neizvērtē vai to lietošana viņiem tiešām nepieciešama. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, kuri uztura bagātinātāji ir pieprasītākie aptiekās un analizēt to pieprasījuma pamatotību. Metodes: Datu ievākšana un apkopošana par uztura bagātinātāju apriti laika posmā no 2014. gada janvāra līdz 2015. gada janvārim. Iegūto rezultātu analizēšana. Rezultāti: Vispieprasītākie uztura bagātinātāji bija multivitamīnu un minerālvielu kompleksi (29%) un vitamīni nervu stiprināšanai (30%). Savukārt Latvijas iedzīvotājiem tik nepieciešamie D vitamīnu saturoši uztura bagātinātāji nav tik pieprasīti.

Background: In pharmacies are available in a wide range of dietary supplements. Dietary supplements are widely promoted and their use are being positioned as a matter of course, so people often do not assess whether the use of them are really needed. Study aim: to find out which supplements are demanded in pharmacies and analysis of its claim. Methods: Data collection and compilation of dietary supplements movement during the period from January 2014 to January 2015. Analyzing the obtained results. Results: The most popular dietary supplements were multivitamins and mineral complexes (29%) and vitamins to strengthen the nervous (30%). By contrast, the Latvian population as necessary vitamin D-containing supplements are not as sought after.
Dietary supplements in pharmaceutical care
Keywords: Farmācija; uztura bagātinātāji; vitamīni; minerālvielas; aptieka; aprite