Lietotāju datu dzēšana pakļaujoties GDPR likumam izmantojot blokķēžu tehnoloģijas - Lējējs, Krišjānis (Latvijas Universitāte, 2024)
Līdz ar Vispārējās datu aizsardzības regulas ieviešanu Eiropas Savienībā 2018. gadā, kompānijas ir sastapušās ar dažādām problēmām, kas saistītas ar tās ievērošanu. Viena no šīm ir lietotāju tiesības kompānijām pieprasīt savu datu dzēšanu, un tas sagādā grūtības, it īpaši kompānijām, kuras lietotāju datus apstrādā vairākās nodaļās. Problēmas risināšanai tiek izmantotas automatizētas sistēmas, kas šo procesu nodrošina, bet diemžēl tās ir nepilnīgas, un kompānijas klientos nevieš uzticību par to godprātīgu un atbilstību likumam. Lai uzlabotu situāciju, darbā tiek piedāvāta alternatīva datu dzēšanas sistēma, kas uzlabo esošo programmatūru sarežģītību un uzticību izmantojot blokķēžu tehnoloģiju. Analizēšanas un testēšanas procesā tiek secināts, ka jaunizveidotā sistēma ir kvalitatīva alternatīva esošajām, un risina ar tām saistītās problēmas.

Data removal according to GDPR regulation using blockchain technology With the introduction of the General Data Protection Regulation (GDPR) in the European Union in 2018, companies have encountered various problems related to its compliance. One of them is users' rights to their data erasure from companies' systems and to address it, automated solutions have been created to comply with the process. Unfortunately, the existing systems are imperfect, and companies' customers do not trust their integrity and compliance with the law. To improve the situation, in this thesis an alternative data erasure software solution is proposed that simplifies the process of existing ones and enhances customers' trust by using blockchain technology. During the analysis and testing, it is concluded that the newly created system is a viable competitor to the prior alternatives and solves their related problems.
Data removal according to GDPR regulation using blockchain technology
Keywords: Datorzinātne un informātika; VDAR; Eiropas Savienības regula; tiesības aizmirst; blokķēdes; lietotāju datu dzēšana