Prostitūcija un ar to saistītie noziedzīgie nodarījumi - Ansberga, Līga (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba temats ir „Prostitūcija un ar to saistītie noziedzīgie nodarījumi”. Darbā aplūkota šī sociāli nevēlāmā parādība, tās ierobežošanas nosacījumi un problēmas, kā arī tās sekmētie noziedzīgie nodarījumi. Darba mērķis ir izpētīt un raksturot prostitūcijas un ar to saistīto noziedzīgo nodarījumu attīstību, precizēt to jēdzienu, būtību un nozīmi, tādējādi identificējot šo nevēlamo parādību, izvērtēt prostitūcijas un ar to saistīto noziedzīgo nodarījumu tiesisko regulējumu un tā atbilstību, noskaidrot Latvijas situāciju šajā jautājumā, salīdzinot to ar noteiktām ārvalstīm, kā arī sniegt eventuāli nepieciešamos priekšlikumus prostitūcijas tiesiskā regulējuma uzlabošanai. Darbā tika izvirzīti un īstenoti vairāki uzdevumi, kā rezultātā tika sasniegts darba mērķis. Prostitūcijas teorētisko un prakstisko aspektu izpētes un analīzes rezultātā tika veikti svarīgi secinājumi. Kā secināja autore prostitūcija ir neatrisināma, bet kontrolējama visos laikos un visās sabiedrībās pastāvējusi problēma. Neatkarīgi no prostitūcijas regulācijas veida, būtiski ir nodrošināt ar šo arodu nodarbojošos personu tiesības, kā arī noteikt to pienākumus, tādējādi aizsargājot gan sabiedrības, gan atsevišķu indivīdu intereses. Tai pat laikā jāapzinās, ka neviens no regulācijas veidiem nespēj izskaust šo sociāli nevēlamo parādību, jo šai problēmai nav tiesiska, bet gan sociāli ekonomiska rakstura cēloņi. Tas vēlreiz apliecina, ka prostitūcijas un ar to saistīto noziedzīgo nodarījumu profilaksei un samazināšanai nepieciešams atbilstošs regulējums. Tomēr svarīgāk par to ir radīt tādas sociālos apstākļus valstī un tādu izpratni par seksuālo pakalpojumu tirdzniecības jomu, lai sievietes nevēlētos iesaistīties prostitūcijā. Atslēgas vārdi: prostitūcija, bordelis, iesaistīšana, piespiešana, sutenerisms, nosūtīšana seksuālai izmantošanai, Krimināllikums.

The theme of the Master`s work (research paper) is “Prostitution and the criminal offences connected with it”. The work looks closely at this unwanted social occurrence, conditions and problems of the restriction, and also at the contribution for the criminal offences. The aim of the work (research paper) is to explore and characterize the development of prostitution and the criminal offences connected with it, more accurately define the concept, essence and meaning, in that way indentifying this unwanted occurrence, to appraise the judicial regulation and the compliance for prostitution and the criminal offences connected with it, to clarify the situation in Latvia, comparing it with definite foreign countries, and to offer possible required suggestions for the improvement of the judicial regulation of prostitution. In the work (research paper), number of tasks were put forward and implemented, as a result the aim of the work was achieved. As a result of the theoretical and practical aspect of the research and analysis of prostitution, important conclusions were made. The authoress came to the conclusion that prostitution unsolvable is, but has been controllable at all times and has been a problem in all societies. Independent from the regulation form of prostitution, it is from great importance to ensure the rights of persons who are occupied in this profession, and to define the conditions, in that way protecting the interests of the society, as well of isolated individuals. In the same time we must be aware of, that none of the prostitution regulation forms can exterminate this unwanted social occurrence, because this problem has social economic causes, not judicial. This again confirms that for the prophylaxis and decreasing of prostitution and the criminal offences connected with it, an appropriate regulation is needed. However, more important than that is to establish such social conditions in the country and such understanding about the sexual service trade field, so that women were unwilling to get into prostitution. Key words: prostitution, brothel, involvement, enforcement, pimping, sending for sexual exploitation, criminal law.
Prostitution and the criminal offences connected with it
Keywords: Juridiskā zinātne