Ainavu izmaiņu ietekmējošie faktori Vandzenes pagastā - Bumbieris, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā tiek apskatīts ainavas jēdziens un tā būtība, ainavu veidošanās, ainavu iedalījums un ainavu ietekmējošie faktori Eiropā, Baltijā un Latvijā. Ir iegūta un apkopota vispārējā informācija par Vandzenes pagastu. Darbā ir uzskaitīti un salīdzināti dažādi laika periodi un to ietekme uz ainavu izmaiņām, piemēram, Padomju laiki vai Latvija pēc neatkarības iegūšanas. Pirmajā nodaļā ietilpst literatūras apkopojums un analīze par ainavas jēdzienu, ainavas veidošanos, ainavu iedalījumu un ainavu ietekmējošiem faktoriem Eiropā, Baltijā un Latvijā. Otrajā nodaļā tiek aprakstītas metodes un izmantotie materiāli, ar kuru palīdzību tika izstrādās bakalaura darbs. Ir uzskaitīts arī galvenais mērķis un uzdevumi, kurus autors izmantoja pētnieciskās daļas izstrādē. Trešajā nodaļā apkopots vispārīgais Vandzenes pagasta raksturojums, svarīgākā informācija, kas palīdzēja izstrādāt pētniecisko daļu, ir salīdzināta bijuša ainava ar mūsdienās esošo, kā arī ģeogrāfiskais novietojums un kartogrāfiskais materiāls. Ceturtajā nodaļā ir apkopoti un analizēti rezultāti, kurus autors ieguvis veicot pētīju Vandzenes pagastā. Tiek raksturota pētāmā teritorija un konstatētas ainavu izmaiņu tendences Vandzenes pagastā no 20. gadsimta 80. gadiem līdz mūsdienām. Konstatētās ainavu izmaiņu tendences tiek salīdzinātas ar citu autoru konstatētajām ainavu izmaiņām citās pētījumu teritorijās. Pētījuma ietvaros tiks veikta arī Vandzenes pagasta iedzīvotāju aptauja, lai noskaidrotu viņu veidoli par pagasta ainavu un ainavu ietekmējošajiem faktoriem. Atslēgvārdi : Vandzenes pagasts, ainavu izmaiņas, ietekmējošie faktori.

In the bachelor's work the essence and the concept of the landscape is being looked upon, as well as the division of the landscape and the landscape influencing factors in Europe, the Baltics and in Latvia. The author has got and summarized general information about parish Vandzene. Different periods of time are listed and compared and their influence on landscape changes, for example,Soviet times and Latvia after gaining independence. The first part contains summary of literature and analyses about the essence of the landscape, development of landscape, division of landscape and influencing factors of landscape in Europe, the Baltics and Latvia. The second part describes the methods and used materials with the help of which the bachelor's work is worked out. The main aim and the tasks of the work which the author has used in the research part of the work are stated out. In the third part the author has given the general characteristics of village Vandzene, as well as the most important information which has helped to work out the research part of the work. The author has compared the previous landscape with the updated one and geographical location and cartographic material. In the fourth part of the work the author has analysed and summarized the results which were gained while making research work in village Vandzene. The teritory of investigation is characterized and the author has stated the tendencies of changes in village Vandzene since the 8th of the 20ieth century until now. The stated changes of the landscape are compared to the landscape changes stated by other authors in other territories. The questionnaire of the inhabitants of village Vandzene will be held within the research to get to know their opinion about the landscape of the village and the lanscape influencing factors. The key words: village Vandzene, the changes of the landscape, influencing factors.
Theinfluencing factors of landscape changes in parish Vandzene
Keywords: Vides zinātne