Ārējās vides analīze profesionālās izglītības iestādes stratēģiskajā vadībā. - Zaļaiskalne, Anita (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbs „Ārējās vides analīze profesionālās izglītības iestādes stratēģiskajā vadībā” sastāv no ievada, kurā pamatota izvēlētās tēmas aktualitāte, formulēti pētījuma jautājumi un veicamie uzdevumi. Darba pamatdaļas pirmajā nodaļā ir sniegts profesionālās izglītības sistēmas raksturojums, aplūkoti normatīvie akti, attiecībā uz profesionālo izglītību. Otrajā nodaļā ir raksturoti profesionālās izglītības iestāžu stratēģiskās plānošanas principi, analizēti demogrāfiskie faktori un darba tirgus attīstības tendences kā ārējās vides faktori, kas ietekmē profesionālās izglītības darbību. Analizēti arī izglītības nozares vides faktori. Trešajā daļā ir sniegts veiktais empīriskais pētījums - profesiju standartu izstrādes analīze un pētījums par ārējās vides faktoru sekmējošo vai kavējošo ietekmi profesionālās izglītības iestāžu izstrādātās stratēģijas īstenošanā. Šajā daļā ir iekļauti pētījumu rezultāti, izdarīti secinājumi. Maģistra darba noslēguma daļā ir apkopoti iegūtie rezultāti un sniegtas atbildes uz izvirzītajiem pētījuma jautājumiem, formulēti secinājumi. Darbā ir iekļauts izmantotās literatūras un avotu saraksts un pielikumi.

Master’s Paper „External environmental analysis in strategic direction of vocational education institutions” consists of an introduction where is justified actuality of the chosen theme, formulated research questions and challenges. The first chapter gives the profile of vocational education system, dealt with laws and regulations that relate to the vocational education. The second chapter describes the principles of strategic planning in vocational education, the demographic factors and labor market developments as the external environmental factors that affect the vocational education are analyzed, as well the environmental factors of the educational sector are analyzed. The third part gives an empirical study carried out – the analysis of profession standards development and research on environmental factors contributing or inhibiting effects on the implementation of the vocational education institutions Strategy. This chapter includes the results of study and conclusions . Master's work final paragraph summarizes the results and provides answers to the questions raised in the study . The paper includes a bibliography and a list of sources, and supplements
Analysis of the external environment in strategic management of a professional educational institution.
Keywords: Izglītības vadība