Kuršu vēlā dzelzs laikmeta ugunsapbedījumu kapulauki Dienvidkurzemē: topogrāfisko pazīmju analīze - Grundmanis, Eduards (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs “Kuršu vēlā dzelzs laikmeta ugunsapbedījumu kapulauki Dienvidkurzemē: topogrāfisko pazīmju analīze” izvērtē kapulauku novietojuma un reljefa nozīmi kuršu kopienās. Pētījuma mērķis ir noteikt kuršu vēlā dzelzs laikmeta ugunsapbedījumu kapulauku topogrāfiskās pazīmes, to korelāciju ar kapulauku novietojuma faktoriem Dienvidkurzemē un to nozīmi apbedīšanas tradīciju sistēmā. Orientācijas virziena, relatīvā augstuma, atvērtības, kapulauku un ūdensobjektu telpiskās kopsakarības, ūdens uzkrāšanās potenciāla un vēja ekspozīcijas analīze norāda, ka nozīmīgākās topogrāfiskās pazīmes ir teritorijas atklātība un tās spēja novērst ūdens uzkrāšanos. Pārējo topogrāfisko pazīmju nozīme informācijas apjoma dēļ ir nosacīta.

The Bachelor's thesis “Curonian Late Iron Age fire burial cemeteries in South Kurzeme: analysis of topographic features” evaluates the significance of cemetery location and relief in Curonian communities. The aim of the study is to determine the topographical features of Curonian Late Iron Age fire burial cemeteries, their correlation with cemetery location factors in South Kurzeme, and their significance in the system of burial traditions. The analysis of orientation direction, relative altitude, openness, spatial interrelation between cemeteries and water bodies, water accumulation potential, and wind exposition indicates that the most significant topographic features are the terrain's openness and its ability to prevent water accumulation. The significance of other topographical features is conditional due to the amount of information.
Curonian Late Iron Age fire burial cemeteries in South Kurzeme: analysis of topographic features
Keywords: Vēsture un arheoloģija; kurši; vēlais dzelzs laikmets; kapulauki; apbedīšanas tradīcijas; topogrāfiskās pazīmes