Grāmatvedības ārpakalpojumu uzņēmumu darbības izpēte un analīze Latvijā - Timčenko, Nadežda (Latvijas Universitāte, 2024)
Problēmas būtība - mūsdienu strauji mainīgajā ekonomikā, pastāvīgo likumdošanas izmaiņu un konkurences apstākļos uzņēmumi cenšas optimizēt izmaksas. Viens no veidiem, kā samazināt izmaksas uzņēmumā, ir grāmatvedības uzskaites ārpakalpojumi. Līdz ar to, ārpakalpojumu grāmatvedības nozare kļūst par nozīmīgu ekonomikas sastāvdaļu. Bakalaura darba mērķis – veikt Latvijas grāmatvedības normatīvo aktu un grāmatvedības ārpakalpojumu nozares izpēti un analīzi Latvijā, lai, pamatojoties uz pētījumā iegūtajiem rezultātiem, identificētu attīstības - prasības, priekšrocības un trūkumus grāmatvedības ārpakalpojumu uzņēmumu darbībā, kā arī izstrādātu priekšlikumus ārpakalpojumu sniedzošo uzņēmumu un nozares darbības uzlabošanai. Iegūtie rezultāti - grāmatvedības ārpakalpojumu nozarei ir liela nozīme uzņēmējdarbībā, secināts, ka tai izvirzītas īpašas prasības, konstatēti nozares trūkumi un izstrādāti priekšlikumi to novēršanai. Atslēgas vārdi: grāmatvedības ārpakalpojumi, grāmatvežu kvalifikācija, ārpakalpojuma grāmatvežu licencēšana, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma proliferācijas finansēšanas novēršanas likums.

The essence of the problem - in today's rapidly changing economy, amidst constant legislative changes and competitive conditions, companies strive to optimize costs. One way to reduce costs in a company is through outsourcing accounting services. Consequently, the outsourcing accounting sector becomes a significant component of the economy. The aim of this bachelor thesis - to conduct a study and analysis of Latvian accounting regulations and the outsourcing accounting services industry in Latvia, in order to identify the development - requirements, advantages, and disadvantages in the operation of outsourcing accounting service companies, based on the results obtained from the research, and to develop proposals for improving the operation of companies providing outsourcing services and the industry. The obtained results - the accounting outsourcing industry is of great importance in business, that special requirements have been set for it, the shortcomings of the industry have also been identified and proposals for their elimination have been developed. Key words: accounting outsourcing services, accountant qualification, outsourcing accountant licensing, Law on Prevention of Money Laundering and Terrorism Financing Proliferation.
Research and analysis of accounting outsourcing companies in Latvia
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; grāmatvedības ārpakalpojumi; grāmatvežu kvalifikācija; ārpakalpojuma grāmatvežu licencēšana; Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma proliferācijas finansēšanas novēršanas likums