Pusaudžu zināšanas par veselīgu dzīvesveidu un tā realizācija. - Burke-Burkovska, Diāna (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbs veikts ar mērķi izpētīt pusaudžu zināšanas par veselīgu dzīvesveidu un tā realizēšanu. Lai veiktu darbu, izveidota anketa, kurā ir iekļauti jautājumi par pusaudžu ieradumiem. Anketa palīdzēja noskaidrot, kā pusaudži orientējas veselīga dzīvesveida pamatprincipos. Literatūras apskatā iekļauta nodaļa par veselību ietekmējošiem faktoriem, kā arī apskatīta pusaudžu fizioloģija un veselība, un to ietekmējošie faktori. Aplūkota nodaļa par kaitīgo ieradumu ietekmi uz organismu, fiziskās aktivitātes nozīme ikdienā, vides ietekme uz pusaudžu organismu. Justies labi nozīmē ne tikai būt veselam fiziski, bet arī garīgi, tāpēc darbā viena nodaļa veltīta garīgajai veselībai. Anketas dati apkopoti, un veikti secinājumi, kas ļāva pierādīt izvirzīto hipotēzi– ja pusaudži ikdienā pievērstu vajadzīgo uzmanību veselīga dzīvesveida pamatprincipiem, tad ievērotu un īstenotu tos.

This Paper has been prepared in order to explore the knowledge of teenagers about the healthy life style and realisation of healthy lifestyle. In order to carry out this task, a questionnaire has been prepared which contained the questions concerning teenagers’ habits. It helped to find out the competence of teenagers in the basic principles of healthy lifestyle. Bibliography overview contains the chapter devoted to the factors influencing health, it also deals with the physiology and health of teenagers, as well as the factors having impact on these aspects. Moreover it includes the chapter examining impact of addictions on the organism, significance of physical activities in everyday life, impact of environment on the organism of teenagers. To feel good implies not only being healthy in a physical sense, but also in a mental sense, therefore one of the chapters is devoted to the mental health. The data of the survey has been aggregated and the conclusions have been drawn that contributed to proving the hypothesis – if the teenagers paid necessary attention to the basic principles of the healthy lifestyle, they would comply with them and would realise these principles.
Teenagers knowledge about the healthy lifestyle and its realization.
Keywords: Medicīna