Psihopātijai raksturīgu īpašību izteiktības atšķirības starp šizofrēnijas slimniekiem ar un bez krimināla nodarījuma pagātnē - Jansone, Ilze (Latvijas Universitāte, 2006)
Rezumējums Maģistra darba mērķis ir noskaidrot, kādas atšķirības pastāv psihopātijai raksturīgajās personības īpašībās starp šizofrēnijas slimniekiem ar un bez kriminālas apsūdzības. Pētījuma teorētiskā daļa galvenokārt balstās uz Heira (Hare, 1995, 2003), Kleklija (Cleckley, 1988), Blekborna (Blackburn, 2004) uzskatiem un pētījumiem. Šajā pētījumā tika iekļauti 18 šizofrēnijas slimnieki bez kriminālas apsūdzības un 15 šizofrēnijas slimnieki ar kriminālu apsūdzību. Visi respondenti ir vīrieši vecumā no 19 – 63 gadiem. Pētījumā tika izmantota Heira psihopātijas aptauja (The Hare Psychopathy Checklist-Revised, kuras saīsinājums ir PCL-R) (Hare, 2003). Aptauja sastāv no diviem faktoriem, četrām skalām un divdesmit apakšskalām. Par paaugstinātu psihopātijas līmeni tika uzskatīti rezultāti, kas pārsniedza 22 balles. Lai izdarītu secinājumus par to, kādas atšķirības pastāv starp abām pētāmajām izlasēm, tika aprēķināts Fišera kritērijs starp abu pētāmo izlašu iegūtajiem rezultātiem aptaujā kopsummā, faktoros, skalās un apakšskalās iegūtajām ballēm. Netika iegūta statistiski nozīmīga atšķirība starp abām pētāmajām izlasēm kopējos rezultātos un galvenajos psihopātijas faktoros. Statistiski nozīmīgi augstākus rezultātus ieguva šizofrēnijas slimnieki ar kriminālu apsūdzību skalā – emocionālā sfēra un tās apakšskalās – vainas apziņas trūkums, emocionālās sfēras seklums, kā arī apakšskalās - delinkventa uzvedība pusaudža gados, krimināla daudzveidība un nosacītas atbrīvošanas atsaukšana. Starp šizofrēnijas slimniekiem ar kriminālu apsūdzību paaugstināts psihopātijas līmenis bija 20% pētījuma dalībnieku, bet starp šizofrēnijas slimniekiem bez kriminālas apsūdzības 11%, kas parāda, ka starp šizofrēnijas slimniekiem ar kriminālu apsūdzību paaugstināts psihopātijas līmenis ir sastopams biežāk. Augstākus psihopātijas rādītājus uzrādīja pacienti ar garāku slimības ilgumu. Lai iegūtu plašāku informāciju par atšķirībām starp abām pētāmajām izlasēm, savā starpā tika salīdzināta intervijās iegūtā informācija un papildus dati tiem pētījuma dalībniekiem, kuri uzrādīja paaugstinātu psihopātijas līmeni. Izanalizējot viņu psihopātijas aptaujas rezultātus un papildus informāciju par viņiem, tika atrastas atšķirības starp abām pētāmajām izlasēm. Pacientiem ar kriminālu apsūdzību bērnībā viņu pamatģimenē ir trūkusi kontrole un aprūpe no vecāku puses, viņi daudz laika ir pavadījuši uz ielas delinkventās vienaudžu grupās un viņiem bijušas uzvedības problēmas kopš pusaudža gadiem; viņiem bija izteiktāka alkahola lietošana. Atslēgas vārdi: šizofrēnija, psihopātija, devianta uzvedība, krimināla apsūdzība.

The aim of the master paper is to clarify, what difference exists in psychopathy characteristics, between schizophrenic patients with and without criminal accusatory. The theoretical part of research mainly bases on Hare (1995, 2003), Cleckley (1988), Blackburn (2004) researches and gospels. Participants are 18 schizophrenic patients without criminal accusatory and 15 schizophrenic patients with criminal accusatory. All respondents were men. The age of respondents participated in the research was from 19 to 63. In the research was used questionnaire about psychopathy of Hare (The Hare Psychopaty Checklist-Revised, which abbreviation is PCL-R) (Hare, 2003). This questionnaire contains two factors, four scales and twenty underscales. For heightened level of psychopathy, were viewed results, which were above 22 points. To make conclusions about, what differences persists between both examined selections, was calculated criteria of Fisher between total results and factors, scales and underscales points, of questionnaire in both examined selections. There wasn’t acquired statistically significant distinction between both examined selections in total results and main factors of psychopathy. Statistically significantly higher results obtained patients with criminal accusatory in scale – emotional sphere and its underscales – lack of guilt sense, shallowness of emotional sphere, as well as in underscales – delinquent behavior in age of teenager, criminal variety and retraction of conditional discharge. In this research 20 % of schizophrenic patients with criminal accusatory, had heightened psychopathy level, but schizophrenic patients without criminal accusatory, had 11% heightened psychopathy level It points, that between schizophrenic patients with criminal accusatory heightened psychopathy level is occurred more often. Higher ratio of psychopathy produced patients with longer mental sickness time. To acquire more spacious information about differences between both examined selections, was compared information from interviews and peripheral data from participants, who showed higher ratio of psychopathy. Was found differences between both examined selections by analyzing results of their psychopathy questionnaire and peripheral data of them. Patients with criminal accusatory in their childhood had lack of control and care of their parents, they spent a lot of time on streets with delinquent contemporary. They had problems with behavior since their adolescence. Key words: schizophrenia, psychopathy, delinquent behavior, criminal variety.
Differences between Psychopathy Features Manifestation Among Schizophrenics with and without Criminal History
Keywords: Psiholoģija