Trikalcija fosfāta sintēze cietā fāzē, reakcijas gaitas noteikšana mērot hidroksilgrupu daudzumu - Paass, Edijs (Latvijas Universitāte, 2016)
Trikalcija fosfāta sintēze cietā fāzē, reakcijas gaitas noteikšana mērot hidroksilgrupu daudzumu. Paass E., zinātniskais vadītājs Dr. inž., asoc. prof Gross K.A., Dr. ķīm., prof. Arturs Vīksna. Maģistra darbs. 51 lappuses, 29 attēli, 9 tabulas, 49 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā apskatīta informācija par kalcija fosfātiem, uzsvaru liekot uz trikalcija fosfātu un tā iegūšanu cietfāzes reakcijās. Darba eksperimentālajā daļā veikta cietfāzes reakcija starp hidroksilapatītu un kalcija pirofosfātu, apskatot temperatūras, karsēšanas laika, izejvielu attiecības, izmantotā hidroksilapatīta ietekmi uz iegūto rezultātu. Paraugu kvalitatīvai analīzei tika izmantotas rentgenstaru pulvera difraktometrijas un Furjē transformāciju infrasarkanā starojuma spektroskopijas metodes. Iegūtie XRPD dati kvantificēti ar datorprogrammu Topas. Reakcijas gaitas noteikšanai, tika izmantota hidroksilgrupu daudzuma mērīšana.

Solid state synthesis of tricalcium phosphate, determing reaction progress by measuring the amount of hydroxyl groups. Paass E., scientific supervisor: Dr. Ing. asoc. prof. Gross K.A., Dr. chem., prof. Vīksna A. Master’s thesis, 51 pages, 29 figures, 9 tables, 49 literature references, 5 appendixes. Written in Latvian. The literature section of thesis includes review of information about calcium phosphates with emphasis on tricalcium phosphate and its synthesis using solid state reactions. The experimental section includes solid state reaction between hydroxyapatite and calcium pyrophosphate. The influence of synthesis conditions (temperature, time, raw material ratio and particle size of hydroxyapatite) on results has been studied. X-ray powder diffraction and Fourier transform infrared spectroscopy methods were used for qualitative analysis of synthesized samples. XRD data were quantified using Topas software. Progress of reaction was determined by measuring the amount of hydroxyl groups.
Solid state synthesis of tricalcium phosphate, determining reaction progress by measuring the amount of hydroxyl groups
Keywords: Ķīmija; TRIKALCIJA FOSFĀTS; SINTĒZE CIETĀ FĀZĒ; RĪTVELDA METODE; RENTGENDIRFRAKTOMETRIJA; FURJĒ TRANSFORMĀCIJU INFRASARKANĀ STAROJUMA SPEKTROSKOPIJA