Presbiopijas korekcijas veidi: monokorekcija, bifokālās un multifokālās kontaktlēcas - Saja, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba mērķi: Apkopot un analizēt esošo literatūru un pētījumos par presbiopu kontaktkorekciju. Subjekti un metodes: Praktiskajā daļā tika izvēlēti subjekti, kas iepriekš ar kontaktlēcu korekciju bija saskārušies, bet nav apmierināti ar esošo korekciju. Darbs veikts 5 etapos:1.nedēļā – monokorekcija, 2.nedēļā - bifokālas kontaktlēcas ar vienādu aditīvu, 3.nedēļā - bifokālas kontaktlēcas ar dažādu aditīvu, 4. nedēļā - progresīvas kontaktlēcas, 5.nedēļā - modulēta korekcija. Rezultāti: Visiem subjektiem, monokorekcijas gadījumā, redzes asums gan tālumā, gan tuvumā ir samazināts. Vislabākais binokulārais redzes asums tālumā (V=0,8), ka arī subjektīvi patīkami veidi visos apstākļos iznāca ar modulēto tehniku un bifokālām kontaktlēcām ar dažādu aditīvu. Atslēgas vārdi: Presbiopija, monokorekcija, bifokālas, progresīvas kontaktlēcas

Purpose: To summarize and analyze the existing literature about presbyopia contactcorection. Subjects and methods: For the practical part was chosen patients who previously were trying the contact lenses, but stop wearing contact lenses. All subjects were fitted by 5 methods: 1st week – monovison, 2nd week – bifocal contact lenses with one addition, 3th week – bifocal contact lenses with different addition, 4th week – progressive contact lenses, 5th week – modulete methods. Results: Most subjects using monovison got the worser results, visual acuity far and near, stereo vision quality and subjective comfort was worser if comparing with all methods. The best visual acuity (V=0,8) and the most comfortable methods were the bifocal contact lenses with different addition and modulete methods. Key word: Presbyopia, monovision, bifocal contact lenses, progressive contact lenses
Different types of presbyopia correction: monovision, bifocal and multifocal contact lenses
Keywords: Fizika