Intravenozo kaniļu izraisītās komplikācijas saistībā ar lietošanas ilgumu internajā aprūpē - Bacule, Anželika (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma – intravenozo kaniļu izraisītās komplikācijas saistībā ar lietošanas ilgumu internajā aprūpē. Tēmas aktualitāti nosaka informācijas trūkums par intravenozo kaniļu pielietošanas ilgākā laika posmā izraisītajām komplikācijām un to sekām Latvijā, jo medicīnas iestādēs nav ieviesta prakse dokumentēt komplikāciju gadījumus. Darba mērķis ir noskaidrot intravenozo kaniļu izraisītās komplikācijas saistībā ar lietošanas ilgumu internajā aprūpē. Pētniecības uzdevumi ir izpētīt māsu praksē, vienlaicīgi noskaidrojot arī māsu viedokli, pielietotās aprūpes darbības intravenozo kaniļu komplikāciju novēršanai un novērtēt aprūpes situācijas saistībā ar intravenozo kaniļu lietošanas ilgumu. Izvirzīta hipotēze: piemērotu aprūpes darbību izvēle ir nozīmīga intravenozo kaniļu izraisīto komplikāciju riska samazināšanā saistībā ar lietošanas ilgumu. Pētniecības metodes un instrumenti: literatūras analīze; kvantitatīvā pētniecības metode, instruments – anketa; kvalitatīvā pētniecības metode, instruments – novērojuma protokols; datu statistiskās apstrādes metodes. Pētījumā secināts, ka kaniles ikdienas aprūpes procedūru biežums un kvalitāte ir nepietiekama, aprūpes procedūru tehnika netiek ievērota, kas rezultējas straujā komplikāciju pieaugumā pēc 72 h ilgas kaniles lietošanas. Komplikācijas tika konstatētas 85% gadījumu, tajā skaitā flebīts 25% apmērā. Autores izvirzītās hipotēze ir apstiprinājusies.

Theme of bachelor – intravenous cannulas complications caused by the duration of its use in internal care. Topicality of the theme is determined by lack of information about intravenous cannulas complications caused by the duration of its use and its consequences in Latvian, because medical institutions are not introduced the practice to document cases of complications. Goal of the research is to find out intravenous cannulas complications caused by the duration of its use in internal care. Tasks of the research is to explore the nursing practice, while also clarifying the views of nurses, care activities applied in observation and evaluate care situations in duration of intravenous cannulas usage. Hypothesis: appropriate choice of care operations is important in reducing the risk of intravenous cannulas complications caused by the duration of its use. Methods and tools used for research: analyses of literature; quantitative research method, tool - questionnaire; qualitative research method, tool - observational protocol; data processing, statistical methods. The study concluded that cannulas everyday care procedures frequency and quality are not insufficient, care procedure technique is not complied which is results in the rapid growth of complications after 72 h long cannulas use. Complications were detected in 85% of cases, including phlebitis 25%. Hypothesis is confirmed.
Intravenous cannulas complications caused by the duration of its use internal care
Keywords: Medicīna; intravenozo kaniļu komplikācija; intravenozās kaniles lietošanas ilgums; kaniles aprūpe; flebīts; pacientu informēšana