Ķermeņa tēla uztveres un ēšanas paradumu saistība sievietēm - Šakurova, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2018)
. Ēstgriba ir organisma sajūta, ko rada vajadzība pēc barības – fizioloģisks mehānisms, kas regulē barības uzņemšanu no ārējās vides. Ēšanas traucējumi tiek definēti kā pārmērīgas uzmanības pievēršana sava ķermeņa svaram un formai, ko pavada neadekvāta, neregulāra vai haotiska barības uzņemšana. Ēšanas traucējumi mūsdienās ir nozīmīga problēma, kas visbiežāk sākas meitenēm pusaudžu gados vai jaunām sievietēm. Ķermeņa tēls ir sava ķermeņa vizuāls attēlojums, ko mēs veidojam mūsu prātos, citiem vārdiem sakot, tas ir tas, kā mēs sevi redzam. Baklaura darba mērķis bija izpētīt ķermeņa tēla uztveri un ēšanas paradumus sieviešu vidū. Tika izvirzīts pētījuma jautājums: Vai pastāv sakarība starp ķermeņa tēla uztveri un ēšanas paradumiem sieviešu vidū? Pētījumā piedalījās 100 respondentes vecumā no 19 gadiem līdz 58 gadiem. Aptauja tika izplatīta interneta vidē uz neierobežotu laiku. `Pētījumā tika izmantotas: Attieksme pret ēšanu aptauja (The Eating Attitudes Tests{EAT-26}, Garner et al.,1982). Latvijā aptauju adaptējusi Inna Rezale (2008), atkārtoti adaptējusi Liena Tunķele (2012). Ķermeņa tēla uztveres aptauja (Body Image Questionnaire, Slade 1990). Latvijā metodi adaptējusi Indra Majore, 1998. Apkopojot rezultātus, tika gūta atziņa, ka pastāv sakarība starp ķermeņa tēla uztveri un ēšanas paradumiem sieviešu vidū. Visciešākās sakarības vērojamas starp ķermeņa tēla uztveri un ēšanas kontroli un starp ķermeņa tēla uztveri un diētas ievērošanu.

. Eating is a sensation of the body caused by the need for food - a physiological mechanism that regulates the intake of food from the external environment. Eating disorders are defined as excessive attention to your body weight and shape, accompanied by inadequate, occasional or chaotic food intakes. Eating disorders nowadays is a major problem that most often occurs in girls in teenage years or in young women. The image of the body is a visual representation of one's own body that we create in our minds, in other words, it is how the body appears to us. The aim of the bakery was to investigate body image and eating habits in the female population.The research question was raised: Is there a correlation between perception of the body image and eating habits in the female population? The study was attended by 100 respondents aged 19 to 58 years. The poll was distributed online in an unlimited time. The study used the Eating Attitude Test (EAT-26), Garner et al., 1982). In Latvia, the survey was adapted by Inna Rezale (2008), re-adapted by Liena Tunike (2012). Body image questionnaire, Slade 1990). In Latvia, the method was adapted by Indra Majore, 1998. Summarizing the results confirmed the issue of bachelor paper. There is a relationship between perception of body image and eating habits in the female population. The closest relationship is between body image perception and eating control, and between body image perception and dietary observation.
The perception of body image and eating habits in relation to women
Keywords: Psiholoģija; ķermeņa tēla uztvere; ēšanas paradumi; anoreksija; bulīmija