Latvijas starptautiskās saistības viendzimuma pāru attiecību tiesiskajā aizsardzībā - Sila, Luīze (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbs “Latvijas starptautiskās saistības viendzimuma pāru attiecību tiesiskajā aizsardzībā” izstrādāts ar mērķi izpētīt Eiropas reģiona starptautisko tiesību tvērumu viendzimuma pāru attiecību tiesiskajā aizsardzībā un tā ietekmi uz Latvijas tiesību sistēmu un pienākumu Latvijai nodrošināt viendzimuma pāru tiesiko aizsardzību caur noteiktu tiesību un pienākumu loku. Pētījuma rezultātā, secināts, ka Eiropas reģiona tiesību attīstība liecina par aizvien pieaugošu virzību viendzimuma pāru tiesiskā statusa un tiesību atzīšanā, veidojot Eiropas konsensu jautājumos par viendzimuma pāru tiesībām. Attiecīgi Latvijai, kā starptautisko organizāciju dalībvalstij jau ir pienākums nodrošināt viendzimuma pāriem virkni tiesību, turklāt ir iespējams diskutēt arī par pozitīvu pienākumu nodrošināt viendzimuma pāru tiesisku atzīšanu.

Bachelor thesis “International obligations of Latvia regarding legal protection of same-sex relationships” has been developed with a view to explore the scope of international law of the European region in the legal protection of same-sex couples relationships and its impact on Latvia's legal system, as well as the obligation to ensure the protection of same-sex couples through a certain range of rights and obligations. The study concluded that the development of European regional law shows a growing trend in the recognition of the legal status and rights of same-sex couples, creating a European consensus on the rights of same-sex couples. Accordingly, Latvia, as a member of international organisations, is already obliged to provide a number of rights for same-sex couples, and it is also possible to argue about a positive obligation to ensure the legal recognition of same-sex couples.
International obligations of Latvia regarding legal protection of same-sex relationships
Keywords: Juridiskā zinātne; viendzimuma pāru tiesiskais statuss; viendzimuma pāru tiesības; cilvēktiesības; starptautiskās saistības; Eiropas reģiona tiesības