Jonizējošā starojuma ietekmes izpēte tritiju ģenerējošas keramikas materiālos ar Furjē transformāciju infrasarkanās spektrometrijas metodi - Ansone, Anna (Latvijas Universitāte, 2024)
Jonizējošā starojuma ietekmes izpēte tritiju ģenerējošas keramikas materiālos ar Furjē transformāciju infrasarkanās spektrometrijas metodi. Ansone A., zinātniskais vadītājs Dr. chem., vadošais pētnieks Zariņš A, konsultante: Mg. chem., pētniece Avotiņa L. Maģistra darbs. 54 lappuses, 33 attēli, 2 tabulas, 60 literatūras avoti, 11 pielikumi. Latviešu valodā. Nākotnē tritiju ģenerējošās keramikas izmantos kodoltermiskās sintēzes reaktoros, lai ražotu tritiju. Maģistra darba ietvaros ir veikts vairāku Furjē transformācijas infrasarkanās spektrometrijas metožu izvērtējums, lai atrastu piemērotāko metodes konfigurāciju ar paātrinātajiem joniem starotu tritiju ģenerējošo keramiku analīzē. Veikts FTIR metodes salīdzinājums ar citām fizikāli ķīmiskām analīzes metodēm, piemēram, skenējošo elektronu mikroskopiju, pulvera rentgendifraktometriju, termogravimetriju un differenciāli skenējošo kalorimetriju, lai iegūtu padziļinātu informāciju par termiskajiem procesiem un analizētā parauga radiācijas un termisko stabilitāti. LITIJA ORTOSILIKĀTS, PAĀTRINĀTI JONI, FTIR SPEKTROMETRIJA, FIZIKĀLI ĶĪMISKĀS ANALĪZES METODES.

Investigation of radiation-induced effects in tritium breeding ceramics using Fourier transform infrared spectrometry method. Ansone A., scientific supervisor: Dr. chem., leading researcher Zariņš A, consultant: Mg. chem., researcher Avotiņa L. Master’s thesis. 54 pages, 33 images, 2 tables, 60 literature sources, 11 appendices. Latvian language. In the future, tritium breeding ceramics will be used in thermonuclear fusion reactors in order to produce tritium. As part of the master’s thesis, the evaluation of several Fourier transform infrared spectrometry methods has been carried out in order to find the appropriate configuration for the analysis of tritium breeding ceramics irradiated with accelerated ions. The FTIR method was compared with other physico-chemical analysis methods, for example scanning electron microscopy, powder X-ray diffractometry, thermogravimetry un differential scanning calorimetry, in order to obtain in-depth information about the thermal processes and the radiation and thermal stability of the investigated sample. LITHIUM ORTHOSILICATE, ACCELERATED IONS, FTIR SPECTROMETRY, PHYSICO-CHEMICAL ANALYSIS METHODS.
Investigation of radiation-induced effects on structure of tritium breeding ceramics using Fourier transform infrared spectrometry method
Keywords: Ķīmija; LITIJA ORTOSILIKĀTS; PAĀTRINĀTI JONI; FTIR SPEKTROMETRIJA; FIZIKĀLI ĶĪMISKĀS ANALĪZES METODES.