Vai uzvarētājs saņem visu? Armēnijas un Azerbaidžānas ceļš uz Kalnu Karabahas konflikta risinājumu - Kosenko, Jana (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba nosaukums ir „Vai uzvarētājs saņem visu? Armēnijas un Azerbaidžānas ceļš uz Kalnu Karabahas konflikta risinājumu”. Mērķis ir iedziļināties konflikta problemātikā, risinājuma izaicinājumos un konflikta pušu ietekmē uz miera procesu. Hipotēze ir „Kalnu Karabahas konflikta risināšana tikai elites līmenī kavē miera risinājumu”. Karabahas konflikts ir no lejas uz augšu, kur svarīgu lomu spēlē politiskā mitoloģija. Nulles-summas domāšana apgrūtina procesu. Ir nepieciešama transformācija un vairāk iekļaujošā pieeja. Jāmeklē kopīgs fundaments, mazinot radikālas domstarpības, konceptuālas atšķirības, jāizbeidz vārdu karus, jāīsteno konstruktīva konfrontācija un otrā virziena diplomātija, lai mainītu vēstījumus, naidīguma un neuzticības problēmu. Ir jāskatās ilgtermiņa mērķos. Tiek secināts, ka hipotēze ir apstiprināta.

Master's thesis title is “The winner takes all? Armenia's and Azerbaijan's road to Nagorno Karabakh conflict resolution”. Purpose is to deepen understanding of the conflict's problem, challenges and conflicting side's influence on peace process. Hypothesis is “Nagorno Karabakh conflict resolution only on elite's level delays peace agreement”. The conflict is bottom-up where political mythology plays important role. Zero-sum thinking complicates the process. There is a need for transformation and more inclusive approach. Sides have to find common ground, reduce radical disagreement, conceptual differences, words war. Sides should implement constructive confrontation and track-two diplomacy to change narratives, hatred, trust issues. They should look for long-term goals. In the end of the thesis it is concluded that hypothesis is proven.
The winner takes all? Armenia's and Azerbaijan's road to Nagorno Karabakh conflict resolution
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)