Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas bīskapa Kārļa Irbes izpratne par ārmisiju un šīs izpratnes ietekme uz Ārmisijas nozares veidošanu baznīcā - Ēce, Kristīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Pirms aptuveni simts gadiem tika nodibināta LELB. Jaunā Baznīca piedzīvoja dažādus izaicinājumus, jo karš bija atstājis lielus postījumus, un bija jārada juridiskais pamats Baznīcas darbībai jaunajā Latvijas valstī. Tad tika veidota arī LELB Ārmisijas nozare, izsūtot pirmo LELB misionāri Annu Irbi. Ārmisijas veicinātājs bija LELB pirmais bīskaps Kārlis Irbe. Darba nolūks ir iepazīt un labāk saprast LELB aktualitātes ārmisijas jomā 20. gs. pirmajā pusē, kā arī aplūkot misijas teoloģiskos pamatus, kas aizveda līdz Ārmisijas nozares izveidošanai LELBā. Tika secināts, ka Kārļa Irbes kalpošana norisinājās divu misijas paradigmu kontekstā – brāļu draudžu misijas kalpošana pazemībā, sludinot Dieva žēlastību, un paklausība Lielajai pavēlei no Mt 28. Ar šīm paradigmām Irbe sastapās brāļu draudžu kustībā, Leipcigas un Zviedrijas Baznīcas misijās.

The Evangelical Lutheran Church of Latvia faced many challenges developing a legal form in the newly established Latvian State. At this time, the ELCL mission department began and their first missionary, Anna Irbe, was sent with Karlis Irbe, the first bishop, as the facilitator of mission. This Master’s Thesis, “Bishop Karlis Irbe’s Understanding of Mission and the Influence of this Understanding in Creating the ELCL Mission Department” seeks to understand the ELCL’s early 20th century foreign mission and the theological foundation that led to establishing the mission department. It was discovered that Karlis Irbe’s ministry happened amidst two paradigms– the mission of humility and preaching God’s mercy, met in the Moravian brothers’ movement, and obedience to the Great Commission (Mt 28), met in the Leipzig and Church of Sweden Missions.
Bishop Karlis Irbe’s Understanding of Mission and the Influence of this Understanding in Creating the ELCL Mission Department
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; Kārlis Irbe; misija; brāļu draudzes; Leipcigas misijas biedrība; Zviedrijas Baznīcas misija