Iztēles un pasaules radīšanas attiecības N. Gudmena filozofijā - Bernsone, Aiga (Latvijas Universitāte, 2016)
Darbs ir izstrādāts kā starpdisciplinārs pētījums, kura sākumpunkts ir amerikāņu filozofa Nelsona Gudmena “pasaules radīšanas” (angļu val. – worldmaking) koncepcija. Darba mērķis ir izpētīt “iztēles” un “pasaules radīšanas” attiecības, kā arī rast apliecinājumu tēzei, ka ar aktīvāku un bagātāku iztēli paplašinās gan dažādu līmeņu uztverīgums pret kultūras pastarpinātu juteklisko informāciju, kā arī tam, ka cilvēka radītā pasaule, kurā nozīmīgu lomu spēlē iztēle, ir bagātāka un daudzpusīgāka. Darba uzdevumi ir skaidrot, kā iztēle ietekmē pasaules radīšanu izstrādāto četru skatupunktu ietvarā – pasaule kā pasaules versija, pareizās pasaules versija, simbolu sistēmas nozīme un pasaules konstruktīvā shēma. Darba rezultātā iegūti secinājumi, kuros ir vērojama iztēles dalība ne tikai kopējā pasaules radīšanas procesā, bet arī tā noteiktās daļās, apliecinot, ka neviens komunikācijas process starp pasauli un subjektu nav iespējams bez iztēles.

This work is an interdisciplinary research piece, the beginning of which is philosopher Nelson Goodman’s “Worldmaking” concept. The aim is to explore the relationship between “imagination” and “the creation of the word”, as well as seek validation for the following thesis: different susceptibility levels to the culturally sensuous information are heightened with a more active and rich imagination, as well as the world that is created by a person is richer and more multi-faceted if the role of imagination is significant. The objective is to determine how imagination impacts the creation of the world in terms of the four viewpoints – the world as a version of the world, the determination of the correct world version, the meaning of the symbolic system and the constructive schemes of the world. The conclusions following the research observe that imagination partakes not only in the overall world creation, but also within specific parts, confirming that no process of communication between the world and the subject is possible without imagination.
The relationship between imagination and worldmaking within the philosophy of N. Goodman
Keywords: Filozofija; Nelsons Gudmens; iztēle; pasaule; pasaules radīšana; simboli