Kustību rotaļu izmantošana 3-4 gadus veciem bērniem adaptācijas sekmēšanai pirmsskolas izglītības iestādē - Ābele, Arnita (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba autors – Arnita Ābele Darba vadītājs – Dr.paed.doc. Līga Āboltiņa Darba nosaukums – “Kustību rotaļu izmantošana 3-4 gadus veciem bērniem adaptācijas sekmēšanai pirmsskolas izglītības iestādē”. Kvalifikācijas darba apjoms – 70lpp, 4 pielikumi, 34 izmantotie literatūras avoti. Atslēgas vārdi – kustību rotaļas, adaptācija, pirmsskola, 3-4 gadus veci bērni. Kvalifikācijas darba izstrādes procesā tika veikts teorētiskais un praktiskais pētījums par kustību rotaļas iespējām 3-4 gadu vecu bērnu adaptācijas sekmēšanā. Tiek aprakstīta adaptācijas būtība dažādu autoru skatījumā. Kā arī tiek analizēts kā bērnam sekmīgāk un veiksmīgāk pārvarēt adaptāciju jaunajā vidē, kā arī sekmīgas adaptācijas kritēriji. Tiek raksturots 3-4 gadus vecu bērnu pedagoģiski psiholoģiskais raksturojums. Tāpat kvalifikācijas darbā tiek aprakstīts kustību rotaļu vispārīgais raksturojums un to vadīšanas un organizēšanas metodoloģija, kas būtu jāievēro organizējot un vadot kustību rotaļas. Praktiskajā pētījumā tiek veikta 3-4 gadus vecu bērnu adaptācijas izpēte un tās sekmēšana izmantojot kustību rotaļas. Tiek veikts iegūto rezultātu apkopojums un analīze. Darba nobeigumā tiek veikti secinājumi un izteikti priekšlikumi.

The author of the work - Arnita Ābele Supervisor - Dr.paed.doc. Līga Āboltiņa Thesis title - “Use of movement plays for 3-4 years old children to promote adaptation in a pre-school educational institution”. Scope of qualification work – 70 pages, 4 appendices, 34 sources of literature. Keywords – movement games, adaptation, preschool, 3-4 years old children. In the process of developing the qualification paper, a theoretical and practical research was carried out on the possibilities of movement play in promoting the adaptation of 3-4 years old childrens. The essence of adaptation from the point of view of different authors is described. It also analyzes how the child can more successfully and successfully cope with the adaptation to the new environment, as well as the criteria for successful adaptation. The pedagogical and psychological characteristics of 3-4 years old children are described. The qualification paper also describes the general characteristics of movement games and the methodology of their management and organization, which should be observed when organizing and managing movement games. In the practical research, the adaptation of 3-4 years old children is studied and its promotion through movement games. The obtained results are summarized and analyzed. At the end of the work, conclusions are made and proposals are made.
Use of movement games for 3-4 year old children to promote adaptation in a pre-school educational institution
Keywords: Pedagoģija; kustību rotaļas; adaptācija; pirmsskola; 3-4 gadus veci bērni