Dialektu pielietojums korejiešu jauniešu vidū - Ivanova, Jelizaveta (Latvijas Universitāte, 2024)
Šī bakalaura darba nosaukums ir “Dialektu pielietojums korejiešu jauniešu vidū”. Darbā tiek aplūkotas nozīmīgākās fonoloģiskās, gramatiskās un leksiskās atšķirības Dienvidkorejas centrālo un dienvidaustrumu provinču dialektos. Darba mērķis ir izpētīt galvenās atšķirības starp Dienvidkorejas centrālajiem dialektiem, dienvidaustrumu dialektiem un standarta korejiešu valodu, kā arī izpētīt, cik izplatīta ir reģionālo dialektu lietošana Dienvidkorejas jauniešu vidū. Standarta korejiešu valodas pamatā ir Seulas dialekts, un vairāk nekā puse valsts iedzīvotāju dzīvo Seulā un tās apkārtnē, tomēr, ņemot vērā, ka tik lielu iedzīvotāju skaita pieaugumu šajā reģionā izraisīja iedzīvotāju iekšējā migrācija, darbs balstās hipotēzē, ka Dienvidkorejas jaunieši vecumā no 15 līdz 32 gadiem spēj ikdienā pielietot sava dzimtā reģiona/dzimtās pilsētas dialektus, kā arī prot izprast citus savas valsts teritorijas dialektus bez īpašām grūtībām. Darba pirmajā daļā tiek izklāstīti korejiešu valodas dialektu izcelsmes cēloņi un sniegts neliels apskats par mūsdienas korejiešu valodas situāciju Dienvidkorejā. Otrajā un trešajā daļās tiek sniegta vispārīga informācija par Dienvidkorejas centrālajiem un dienvidaustrumu provincēm un dialektiem, kā arī tiek aprakstītas būtiskākās iepriekšminēto dialektu īpatnības. Ceturtajā daļā tiek aprakstīta mūsdienu dienvidkorejiešu valodas dialektu situācija un analizēti veiktas aptaujas rezultāti. Darba noslēgumā tika secināts, ka hipotēze apstiprinās un Dienvidkorejas jaunieši spēj ikdienā pielietot sava dzimtā reģiona dialektus, kā arī prot izprast citus savas valsts teritorijas dialektus bez īpašām grūtībām.

The topic of this bachelor's thesis is "Usage of Dialects among Korean Youth". The work examines the most significant phonological, grammatical and lexical differences in the dialects of the central and southeastern provinces of South Korea. The aim of this paper is to investigate the main differences between South Korean central dialects, Southeastern dialects, and standard Korean language, and to investigate the prevalence of the use of regional dialects among South Korean youth. Standard Korean is based on the Seoul dialect, and more than half of the country's population lives in Seoul and its surrounding area, however, given that so much of the population growth in the region was caused by internal migration, the paper hypothesis is that South Korean youth between the ages of 15 and 32 are able to use the dialects of their native region/hometown on a daily basis, as well as are able to understand other dialects of their country's territory without particular difficulties. The first part of this thesis presents the causes of the origin of the dialects of the Korean language and provides a brief overview of the current situation of the Korean language in South Korea. The second and third parts provide general information about the central and southeastern provinces and dialects of South Korea, and also describe the main characteristics of the aforementioned dialects. The fourth part describes the situation of modern South Korean language dialects and analyzes the results of the conducted survey. At the end of the thesis, it was concluded that the hypothesis is correct and the young people of South Korea are able to use the dialects of their native region on a daily basis, as well as understand other dialects of their country's territory without particular difficulties.
Usage of Dialects Among Korean Youth
Keywords: Āzijas studijas; korejiešu valoda; dialekti; Dienvidkoreja; jaunieši; sociolingvistika