Bērna tiesību augt pilnā ģimenē nozīme bērna socializācijas procesā - Laugale, Elīna (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir “Bērna tiesību augt pilnā ģimenē nozīme bērna socializācijas procesā”. Socializācija ir nebeidzams process, kurš ar mums ir visu mūsu dzīvi. Jebkura persona ir pakļauta socializācijas procesam, jo tikai socializācijas procesa gaitā mēs izveidojamies par pilnvērtīgiem sabiedrības locekļiem, kuri pārzin sabiedrībā esošās normas un nepretojas tām. Bērni ir vieni no visneaizsargātākajām personām mūsu sabiedrībā un tāpēc bērnam ir svarīgi augt ģimenē, jo neviens cits nebūs ieinteresēts bērna labklājībā tik ļoti, cik paša bērna vecāki. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot pilnas ģimenes ietekmi uz bērna socializācijas procesu. Bakalaura darba uzdevumi ir analizēt normatīvajos aktos ietvertās normas par bērna tiesībām augt ģimenē, veikt interviju, analizēt zinātniskās publikācijas un plānošanas dokumentus, kā arī veikt socioloģisko aptauju, noskaidrojot sabiedrības viedokli. Pētījuma rezultātā autore secinājusi, ka par pilnu ģimeni ir uzskatāma tāda ģimene, kurā ir divi vecāki – pretējā dzimuma pārstāvji- un pilnas ģimenes jēdzienu neietekmē bērnu skaits tajā. Vēl autore secinājusi, ka bērna socializācija notiek pilnvērtīgāk, ja, bērnam augot, ir bijusi abu vecāku klātbūtne, jo katrs no vecākiem spēj dod bērnam neaizstājamu atbalstu un katram no vecākiem ir sava individuālā audzināšanas pieeja, un bērni, kuri auguši bez vecāku mīlestības, uzmanības un atbalsta atšķiras no bērniem, kuriem tas nav trūcis.

The subject of the Bachelor’s Thesis is “The child’s right to grow up in a full family and its influence in the process of socialization” Socialization is an endless process, which is with us all of our lives. Every single person is exposed to the process of socialization, because only in this process we are developing ourselves into a fully-fledged members of society who are familiar with the rules and do not resist them. Children are one of the most unprotected group in our society. That is why it is so important for them to grow in a family, because there will be no one else who will be as interested in child prosperity as parents are. The aim of the Bachelor Thesis is to find out the influence of full family in a socialization process of child. The objectives of the Bachelor Thesis are to analyze the regulations of child rights to grow in a family, to conduct an interview, to analyze scientific publications and political planning documents, and conduct a sociological survey to find out opinion in our society. Based on the research, author concluded that full family is a family with two opposite sex parents and it does not matter how many children are in the family. The socialization of a child is going better if child has both of parents, because any of them can provide irreplaceable support, and both of them have their own parenting approach and child who grows up without love, attention and support from parents is different than others who have it all.
The child's right to grow up in full family and its influence in the process of socialization
Keywords: Juridiskā zinātne; bērnu tiesības; pilna ģimene; pilnvērtīga audzināšana; socializācija; likumpaklausība