Akmens frakcijas ieslēgumu identificēšana smilšainos nogulumos ar ģeoradaru - Bērziņš, Dāvids (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbs „Akmens frakcijas ieslēgumu identificēšana smilšainos nogulumos ar ģeoradaru” ir veltīts atsevišķu akmens frakcijas ieslēgumu identificēšanas ar ģeoradaru smilšainos nogulumos problemātikai. Līdzšinējie pētījumi norāda uz to, ka atsevišķu lokālu objektu identificēšana smilšainos nogulumos ar radiolokācijas metodi ne vienmēr ir viennozīmīga. Minētais nosaka izvēlētās tēmas aktualitāti. Pētījums veikts divos posmos, kuros īpaša uzmanība pievērsta pētījuma veikšanas metodikai un iegūto datu interpretācijai. Pētījumā iegūtie rezultāti norāda uz problēmām, ar kurām nākotnē varētu sastapties citi pētnieki arheoloģiskos vai ģeoloģiskos pētījumos ar ģeoradaru. Pētījumā secināts, ka akmens frakcijas identificēšana ar ģeoradaru nav uzskatāma par viennozīmīgu uzdevumu.

Master’s thesis „Detection of coebbles and boulders in sandy sediments using ground penetrating radar” is dedicated to identify problems of detection individual coebbles and boulders in sandy terrigenous sediments using ground penetrating radar. Previous research shows that identification of local objects in sandy sediments using ground penetrating radar is not always straightforward. This ensures topicality of the thesis. Research was carried out in two parts with focus on the survey methodology and resulting data interpretation. The research results point to the problems which one might encounter in future archaeological or geological studies using ground penetrating radar. The study concluded that identification of coebble and boulder fractions with ground penetrating radar can not be considered to be a straightforward task.
Detection of cobbles and boulders in sandy deposits using ground penetrating radar
Keywords: Ģeoloģija; Ģeoradars; Ģeofizika; Vidzemes augstiene; Kvartāra terigēnie nogulumi