Metformīna efekti uz uzvedību un glikozes homeostāzes traucējumiem Alcheimera slimības tipa modeļdzīvniekos - Gžibovska, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2019)
Alcheimera slimība ir hroniska neirodeģeneratīva slimība, kas raksturojas ar progresējošu kognitīvo funkciju pavājināšanos. Šī darba mērķis bija noskaidrot metformīna efektus uz telpisko iemācīšanos un atmiņu žurku Alcheimera slimības modelī, kā arī noteikt metformīna ietekmi uz GLUT3 un GSK-3 ekspresiju šo dzīvnieku smadzeņu garozā un hipokampā. Ūdens labirinta testa rezultāti uzrādīja, ka metformīns uzlabo mācīšanās spējas un atmiņu Alcheimera slimības modeļa žurkām. Ar Western blot noskaidroja, ka metfromīns (75 vai 100 mg/kg) normalizē GLUT3 un GSK-3 ekspresiju žurku smadzeņu garozā un hipokampā pēc streptozocīna ievadīšanas līdz kontroles līmenim. Metformīns varētu būt efektīvs līdzeklis glikozes homeostāzes regulācijā pie Alcheimera slimības.

Alzheimer's disease is a chronic neurodegenerative disease that manifests with progressive cognitive impairment. The aim of this thesis was to determine effects of metformin on spatial learning and memory in Alzheimer's disease model rats, as well as to assess effects of metformin on expression of GLUT3 and GSK-3 in cortex and hippocampus of model rats. Morris water maze results show that metformin treatment improves spatial learning and memory in Alzheimer's disease model rats. Western blot results indicate that metformin (75 vai 100 mg/kg) normalizes expression of GLUT3 and GSK-3 in rat brain cortex and hippocampus after streptozocin injection to control level. Metformin could be effective drug to regulate glucose homeostasis in Alzheimer's disease.
Effects of metformin on behavior and glucose homeostasis disorder in Alzheimer's disease model animals
Keywords: Farmācija; Alcheimera slimība; metformīns; streptozocīns; glikoze; neiroprotekcija